Sport

Nem találták meg Suhajda Szilárdot, nélküle térnek vissza a serpák

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, közölte az expedíció kommunikációját segítő Facebook-oldal.

A magyar hegymászó május 24-én kezdte meg a csúcstámadást, de a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 25-én egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt.

Lassan haladt a lépcső aljától fölfelé, amikor utoljára láttuk. Próbáltam beszélni vele, de nem válaszolt. Csak ment fölfelé, lassan, de biztos lábakon. Egy mindenre eltökélt ember, más fából faragták. Ahogy haladtunk lefelé, folyton visszanéztem rá, még mindig nem jutott a Déli-csúcsig. Magányos alakja volt a tájnak, nagyon aggódtam érte

– mesélte Az ExplorersWebnek a kanadai Elia Saikaly hegymászó.

Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot. Erről a háttércsapat részletes tájékoztatást közölt szombaton.

„A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.

Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték

– írta a háttércsapat.

A bejelentés szerint ezután a keresést végző serpák biztonságos visszajutásával foglalkozik a csapat és mindenkit arra kért, hogy tartsák tiszteletben a család magánszféráját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik