Facebook / Suhajda Szilárd
Sport

Suhajda Szilárd a visszafordulási határidő után is folytatta a csúcstámadást

Suhajda Szilárdot mentőcsapattal keresik tovább a Mount Everesten, derült ki az RTL Híradójából.

Suhajda Szilárd magyar idő szerint szerda délelőtt még bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból, és úgy tűnt, a Mount Everest 8848 méteres csúcsát akár 3-4 óra alatt elérheti, hosszú ideje semmi hír nem érkezett a magyar hegymászóról. Legutóbb nepáli idő szerint 19.30-kor, 8795 méteres magasságnál jelzett a nyomkövetője.

A magyar sportember egyedül indult el az Everest csúcsa felé, és nem elég, hogy 24 órája nem kommunikált és a nyomkövetője sem működik, más csapatok sem találkoztak vele. Az ExplorersWeb azt írta, a 4-es táborból elindult két hegymászóból és hat serpából álló csapat csütörtökön délelőtt elérte a csúcsot, de nem látták Suhajdát.

A magyar hegymászó felesége, Legindi Tímea szerint Suhajda azután is folytatta csúcstámadást, miután lejárt az eredetileg kitűzött, visszafordulási határidő.

Ez egy elég erős hibafaktor lehet, de azt gondolom, hogy ahhoz, hogy katasztrófa történjen, sok hibának kell összeadódnia

– mondta Legindi Tímea.

Klein Dávid szerint akár jó jel is lehet, hogy az éjszaka során felfelé mozgó, oxigénpalack segítségével mászók nem találkoztak Suhajdával, mert így van rá remény, hogy elaludt a hegyen, majd magához tért és tovább haladt.

A Hír Tv csütörtök este adásba adta a Suhajda utolsó telefonhívásáról készült felvételeket. A mászó felesége szerdán, magyar idő szerint délelőtt 10 óra körül arról kérdezgette férjét, hogy biztosan képes lesz-e feljutni a csúcsra.

Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs igazgatója napközben azt mondta az RTL-nek, hogy 30-40 darab, elég nagy területen szétszórt sátrat kell átkutatni, ezekben viszont nem találták meg Suhajda Szilárdot.

Az is kiderült, hogy nagyon nehézkes a kommunikáció a hazai stáb és a kinti mentőakció között, ráadásul Nepálban pedig besötétedett, ami tovább nehezíti a keresést.

A 40 éves békéscsabai születésű expedíciós hegymászó az alaptáborba március 23-án érkezett meg, onnan több akklimatizációs kört is tett. Szombati posztjában még arról írt, hogy az óriási széllel is meg kellett küzdenie, majd olyan fokú köhögés kínozta napokig, hogy könnybe lábadt szemekkel küszködött, de készen érezte magát a sikeres csúcstámadásra. A közvetlenül a csúcs alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el. Némi pihenés után innen kezdte meg a tényleges csúcstámadást.

Suhajda Szilárd korábban három nyolcezres hegy csúcsán állt a Himalájában. 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2019-ben a K2 (8611 m), 2022-ben pedig a Lhoce (8516 m) legmagasabb pontját érte el, mindegyiket oxigénpalack használata nélkül. A K2-re – a Föld második legmagasabb csúcsára – első magyarként jutott fel.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után tíz perccel újabb információval szolgált Suhajda Szilárd Facebook-oldala. E szerint tudják, hol van Suhajda és péntek reggel elindulnak a keresésére.

Kapcsolódó
„Tudjuk, hol van” – mentőcsapat indul Suhajda Szilárdért
Sikerült azonosítani a pozícióját, kis esélye van a túlélésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!