Belföld

Gyertyagyújtással emlékeztek egykori iskolájában Suhajda Szilárdra

Lehoczky Péter / MTI
Lehoczky Péter / MTI

Vasárnap este mécsesgyújtással emlékeztek Suhajda Szilárdra a hegymászó egykori iskolájában. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában virágokat és mécseseket helyeztek a Mount Everesten eltűnt hegymászó képe mellé.

Lehoczky Péter / MTI
Lehoczky Péter / MTI

Az iskola a Facebook oldalán egy idézetet is közölt Suhajdától:

A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Egy élhetetlen világba lépsz be, ahol éppúgy lelsz békére és mennyei szépségre, mint pokoli sötét erőkre és sziklakemény, fagytól zord, üres sötétségre. Egyszerre vesz körül a Minden és a Semmi. A teljesség és az üresség. És mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is. Az ember elveszik és magára talál: a test és lélek új állapotait ismered meg. Újjáértelmeződik múlt, jelen és jövő. Újjászületsz.

Suhajda Szilárd kísérő és oxigénpalack nélkül próbálta megmászni a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. A közvetlenül a csúcs alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el, némi pihenés után innen kezdte meg a tényleges csúcstámadást.

Május 24-én szerda délelőtt még bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból, és úgy tűnt, a 8848 méteres csúcsot akár 3-4 óra alatt elérheti, azonban megszakadt vele a rádiókapcsolat. Utána már csak 8795 méternél, a Hillary-lépcső magasságánál jelzett a nyomkövetője.

Május 25-én egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt. Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot.

Kapcsolódó
Suhajda Szilárd nem meghódítani akarta a hegyeket
Az egyik legsikeresebb magyar hegymászó az Everest csúcsához közel tűnt el szerdán. Alázattal, szerényen beszélt a kiszemelt csúcsokról, az oda vezető útjai pedig nem csak fizikális teljesítmények voltak a számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik