Sport

„Nyugodj békében, örökre tiéd a legcsodálatosabb kilátás” – Suhajda Szilárdra emlékezett az Everest legfiatalabb magyar meghódítója

Facebook.com/SuhajdaSzilardClimber
Facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

A 29 éves Price Márton Péter idén május 16-án a hatodik, és egyben legfiatalabb magyarként mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet.

A Londonban élő Price azt írta az Instagram-oldalán, hogy élete álma volt, hogy feljusson az Everestre, és emiatt rengeteg áldozatot hozott az elmúlt két évben.

„Még mindig nem érzem, hogy olyan fotókat kellene posztolnom, amelyek a csúcson készültek, inkább mutatok néhány közös képet a barátommal, Suhajda Szilárddal, aki sajnos túl sok áldozatot vállalt. Nyugodj békében, drága Szilárd, örökre tiéd a legcsodálatosabb kilátás. Nehéz ezt felfogni” – tisztelgett Price Suhajda Szilárd emléke előtt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Márton Peter Price (@martonpeterprice) által megosztott bejegyzés

A Mount Everestre oxigénpalack nélkül igyekvő Suhajda május 24-én kezdte meg a csúcstámadást, de a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 25-én egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt.

Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot. A család úgy döntött, ha megtalálják, akkor is az Everesten marad a hegymászó holtteste.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik