Facebook / Suhajda Szilárd
Sport

Félelem és boldog izgatottság – Suhajda Szilárd úton a Mount Everest csúcsa felé

Megkezdte a csúcstámadást Suhajda Szilárd, aki szombat este elindult az alaptáborából, hogy – a tervek szerint – május 24-én mesterséges oxigén és teherhordók alkalmazása nélkül elérje a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát – tájékoztatták a túra szervezői az MTI-t vasárnap.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 részeként a magyar hegymászó tiszta másszással akarja elérni a csúcsot, amely magyar állampolgárnak még nem sikerült – közölték.

A Mount Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít: a sikeres mászások nagyjából 2 százaléka történik így, nem hiába emlegetik úgy, mintha olimpiai arannyal érne fel a hegy „sportszerű” megmászása – olvasható az expedíció tájékoztatójában.

Most vagyok legközelebb az Everest csúcsához. Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a „rajtvonal” – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van! Addig bármi történhet, de nagyon bízok a jó szerencsében! Úgy érzem, a felkészülésemen és az expedíció eddigi heteibe fektetett munkán nem múlhat a siker

– mondta indulása előtt Suhajda, aki hozzátette, szerencsés, hogy a családja, a barátai, a támogatói, sőt egy egész ország mellette áll, emiatt úgy érzi, mindenkiért mászik, és készen áll a kihívásra.

A hegymászó szombati posztjában még arról írt, olyan fokú köhögés kínozta napokig, hogy könnybe lábadt szemekkel küszködött. Nem csak ő volt így ezzel, de próbálta magát függetleníteni a többiektől és fókuszált maradni. Mire a bejegyzést írta, már napról napra javult az állapota.

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az első két hétben előakklimatizálódott, majd az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen. Ennek során érintette a Mount Everest Genfi-sarkantyú nevezetű pontját, amely 7900 méteres magasságban található. Indulása óta mintegy két hónap telt el: szervezetét mostanra szoktatta hozzá a légnyomás változása okozta oxigénszegény környezethez. Az akklimatizáció nagyjából másfél hónapot vett igénybe.

Ajánlott videó