Sport

40 év után ismét Barátság Versenyek? – Putyin kisebb ellenolimpiát tervez jövő ősszel

Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP
Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP
1984-ben a szocialista országok túlnyomó része – válaszul a négy évvel korábbi amerikai lépésre – bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát. Emiatt a magyar sportolók sem vehettek részt a játékokon, és be kellett érniük a távolmaradók számára szervezett Barátság Versenyekkel (Druzsba-84). Negyven évvel a történtek után valami hasonló megszervezésére készülnek az oroszok, akik a hírek szerint Vlagyimir Putyin javaslatára Barátság Világjátékokat szerveznének 2024 őszén.

A helyzet valóban nem könnyű: az oroszok ukrajnai inváziója miatt ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is hezitált. Jelenleg úgy áll a helyzet – a NOB március 28-i ajánlása alapján –, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semlegesként indulhatnak. Ennek feltétele, hogy az adott sportoló nem támogathatja a háborút, nem tartozhat a fegyveres erőkhöz kötődő klubokhoz (pl. a CSZKA Moszkvához), a játékokon nem használhatják a nemzeti szimbólumokat és győzelem esetén nem játszhatják le nekik a nemzeti himnuszt.

Május elején Putyin azzal vádolta a nemzetközi sportszervezetek vezetőit, hogy megkárosítják az olimpiai mozgalmat, miközben a

sportnak hídként kell szolgálnia népek és országok között, különösen, ha konfliktusok vannak.

Az orosz elnök ezért hivatalosan azt javasolta kormányának, hogy röviddel a 2024-es párizsi olimpia után (amely augusztus 11-én fejeződik be) rendezzék meg a Barátság Világjátékokat, amelyen az úgynevezett BRICS országok, Brazília, Kína, India, Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság sportolói indulhatnának.

A Kreml szerint Putyin július 1-ig adott időt Mihail Misusztyin miniszterelnöknek, hogy megtegye a megfelelő intézkedéseket, a javaslatot pedig az augusztusi, johannesburgi BRICS-csúcson vitatják meg.

„Közös küldetésünk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a sportolók és a nagy nemzetközi versenyek ne legyenek politikai játszmák tárgyai” – nyilatkozta Oleg Matyicin orosz sportminiszter, aki szerint a NOB jelenlegi, semlegességet kérő javaslata miatt orosz részről maximum 180 sportoló lehetne ott Párizsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik