Sport

Elfogadhatatlanok a feltételek, nem indulnak orosz sportolók a vizes világbajnokságon

Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images
Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Vlagyimir Szalnyikov, az Összoroszországi Úszószövetség elnöke bejelentette, hogy nem vesznek részt orosz sportolók a júliusi, fukuokai vizes világbajnokságon.

Szalnyikov nyilatkozatával megelőzte, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) júliusra halasztott döntésére kelljen várni. A WA szerdai közleménye szerint a szervezet létrehozott egy munkacsoportot azzal a feladattal, hogy vizsgálja meg, milyen módon lehetne visszaengedni az orosz és fehérorosz sportolókat. Ez a testület viszont júliusig nem hozná meg a döntését, az oroszok szerint ez túl kései időpont már.

Szalnyikov egyébként is elfogadhatatlannak nevezte az oroszok visszafogadásának kritériumait, melyeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javasolt.

A NOB március 28-án állt elő azzal az indítvánnyal, hogy semlegesként engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. Emellett azt is kikötnék, hogy csak olyanok indulhatnának, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel.

Kiemelt képen Vlagyimir Szalnyikov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik