Sport

Csipes Tamara: A gyerekem nem én vagyok

Adam Pretty/Getty Images
Adam Pretty/Getty Images

Csipes Tamara 2016-ban, Rio de Janeiróban felért a csúcsra, akkor a kajaknégyes tagjaként olimpiai aranyérmet nyert, így a korábbi világ- és Európa-bajnoki címei után teljessé vált az éremkollekciója. Tokióban is a címvédő egység tagja volt, ám az a siker több szempontból is különleges volt számára:

anyaként, és saját magáért győzött, ráadásul még az 500 K1 ezüstérmét is megkaparintotta.

A 33 éves kajakos volt a Neked könnyű! podcast legutóbbi adásának vendége, ahol elsősorban arról beszélt, milyen az anyaság mellett folytatni az élsportot, felkészülni egy olimpiára és aztán versenyezni a világ túloldalán. Csipes 2017 áprilisában jelentette be, hogy gyermeket vár, majd novemberben megszületett a kislánya. Az adásban arról beszélt, hogy eleinte voltak benne kételyek, de nem az anyasággal kapcsolatban, hanem hogy ez hogyan egyeztethető össze az élsporttal. De párja, illetve edző-édesapja, Csipes Ferenc részéről is maximális támogatást kapott, ami megnyugtatta.

„Amikor azt mondta [az édesapja], hogy persze, próbáljuk meg, támogat és megoldjuk, akkor minden kétségem elszállt.

Úgy voltam vele, hogyha nem is sikerül, akkor sem leszek tőle lelki beteg. Mert nem is az volt a problémám, hogy sikerül-e a sport vagy sem. Hanem, hogy bennem esetleg olyan lelki sérülés marad, amit nem tudok feldolgozni, és ezáltal nekem is, és végső soron anyaként is rossz lesz.

Nem akartam, hogy ezt kivetítsem majd a lányomra később. Mert sose lehet tudni, egy ember hova megy egy sérelemtől. Ezért is volt fontos, hogy megnyugtasson mindenki körülöttem” – mondta Csipes, aki két hónappal a szülés után visszatért az edzésekhez.

Beszélt a nehezebb első hónapokról, de hogy szerinte erre sportolóként jobban fel volt készülve, így, ha robot üzemmódban is, de átvészelte az időszakot. A párja edző, a logisztika is kihívást jelentett, de kislányuk mostanra már óvodás, megváltozott a napi rutinjuk, bár még mindig alakulóban van.

Épp az óvoda miatt is Csipes most egyébként visszább vett a sportból, azt mondta, a legutóbbi négy év a kajak-kenuról szól, ez az év viszont a kislányáról, mert tudja, hogy ez fontos neki. De nem akar felhagyni az élsporttal, a párizsi olimpián még mindenképp ott akar lenni, azt mondta erre, hogy már 20 éve kajakozik, az addig tartó két évet mér fél lábon is kibírja.

Az edzőtáborokba vele tart a kislánya, a vb-k – Eb-k pedig pár nap alatt lezajlanak, ráadásul messzire sem kell utazni, mert ezeket többnyire Európában rendezik. A tokiói olimpia már más volt, mert ott két hétre elutazott, csak kétszer beszéltek videochaten akkor, mert Csipes Tamara érezte, hogy az kizökkenti mindkettejüket.

Neki mindkét szülője sportolt, Csipes Ferenc olimpiai bajnok kajakos, Orosz Andrea pedig válogatott úszó volt. Emiatt is úgy élte meg, hogy a minimum elvárás volt vele szemben egy olimpiai bajnoki cím, így bár ő dolgozott meg érte, a riói elsőséget inkább úgy élte meg, hogy végre megvan. Tokió épp ezért teljesen más volt, azt az aranyérmet sokkal inkább a magáénak érzi.

Szeretné, ha a lánya is sportolna, de azt egyelőre nem érzi a magáénak, hogy esetleg az edzője is legyen, sokkal inkább támogatni szeretné.

A gyereknevelés kapcsán még megjegyezte, hogy tudatosan készül bizonyos helyzetek megoldására, kezelésére.

Hiába szeretném, hogy ugyanolyan legyen, mint én, vagy legalábbis csak a jó tulajdonságaim legyenek meg benne, attól ő még nem én vagyok.

Nagyon sok mindenben észreveszem benne az apukáját, mi pedig nagyon sok mindenben nem hasonlítunk. Szóval nem nagyon tudom, hogyan tudok neki olyan dologban segíteni, amit én nem tudok átérezni, mert gyerekként sem volt olyan, meg most felnőttként sem. Itt is nagyon fontos a tudatosság, attól még, hogy a gyereked, nem kell ugyanolyannak lennie. Egy másik ember, egy másik személyiség” – mondta.

Az adást ITT lehet meghallgatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik