Sport

„A csoportos szex nagyon elterjedt a jégkorongkultúrában” – 50 gyanúsított, 25 vádemelés, egy elítélt a kanadai erőszakbotrányokban

Getty Images
Getty Images

1989 óta legalább 15 csoportos szexuális zaklatás ügyében indított nyomozást fiatal jégkorongozók ellen a kanadai rendőrség, állapította meg a kanadai CBC oknyomozó műsora, a The Fifth Estate.

Kapcsolódó
Megállt az élet ötven éve, amikor az első kanadai–szovjet hokipárbaj zajlott
Kanadában 1972. szeptember 28-án tévéket vittek iskolákba, irodákba, egyéb munkahelyekre, a tanítás és a termelés gyakorlatilag leállt, mindenki a Szovjetunió–Kanada hokipárharc, utolsó, nyolcadik mérkőzését nézte.

„Mielőtt elsötétült volna minden, a fiatal nő azt mondta, hogy látta, amint a 20 év körüli férfiak videojátékkal játszanak. Ám amikor felébredt egy hálószobában, azt mondta, négyen erőszakoskodtak vele, és hiába kért segítséget egy ötödik férfitől, csak nevetett rajta” – írta a kanadai portál.

A nő a bíróságon azt vallotta, megtámadták és megerőszakolták, a bíró azonban felmentette a vádlottakat (köztük két utánpótláskorú jégkorongozót).

Az egyik védőügyvéd a The Castanet című helyi lapnak azt mondta, ügyfelei tanúvallomásai szerint a nő beleegyezett a szexuális aktusokba, még ha nem is emlékezett arra.

Tudjuk, hogy a csoportos szex nagyon elterjedt a férfiak jégkorongkultúrájában

– mondta Cheryl MacDonald szociológus, aki a jégkorong és a szexualitás kapcsolatát kutatja.

A rendőri nyilvántartások áttekintése révén a The Fifth Estate legalább 15 olyan esetet azonosított 1989 óta, amikor utánpótláskorú jégkorongozók állítólagos csoportos szexuális zaklatást követtek el.

Az esetek fele az elmúlt évtizedben történt, kettő pedig az elmúlt hónapokban került a címlapokra. A 2003-as és 2018-as kanadai junior világválogatott játékosainak csoportos szexuális zaklatásáról szóló állítások miatt azonban még csak büntetőeljárás sem indult, és a gyanúsítottakat sem sikerült azonosítani.

Összesen legalább 50 játékost gyanúsítottak meg az állítólagos bűncselekményekkel, végül 25 ellen emeltek vádat, ám közülük csupán egyet ítéltek el – derült ki a The Fifth Estate adataiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik