Sport vizes vb 2022

Milák megtolta a végét, országos csúccsal lett vb-5. a 4×200-as gyorsváltó

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Csütörtökön több magyarért is szoríthattunk a budapesti vizes vébén.

Kapcsolódó
Milák ismét szédületesen úszott, a legjobb idővel döntős 100 pillangón
Nem akadt riválisa a 100 pillangó elődöntőjében.

A férfi 200 méteres hátúszás fináléjába két magyar, Telegdy Ádám és Kovács Benedek is bekerült. Az első 50 méter után a francia Mewen Tomac fordult először, féltávnál már az amerikai Ryan Murphy állt az élen – a két magyar a hatodik-hetedik pozícióban haladt. Murphy nagy előnnyel haladt az aranyérem felé, és végül 1:54.52 perces idővel nyert a brit Luke Greenbank és az amerikai Shaine Casas előtt. Telegdy 1:56.91 perces idővel a hatodik, Kovács 1:58.52-vel a nyolcadik lett.

Alapvetően nem vagyok nagyon elégedetlen, a szerdai úszásból éreztem, hogy egyéni csúcs nem lesz ezen a világbajnokságon.

Az olimpia óta tudtam kétszer 1:56-ot úszni, de nekem az álomhatár az 1:55 lenne. Nem sürget senki és semmi, élvezem, amit csinálok, ami szerintem szerencsés dolog” – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt Telegdy Ádám.

Varga Jennifer / 24.hu Egy hatodik és egy nyolcadik hely sikerült 200 háton

Kovács Benedek az úszást úgy értékelte, nagyon rossz volt, bár ha azt veszi, hogy rövid időn belül harmadszor úszta le a távot, már viszonylag tűrhető.

„100 méterig még éreztem, hogy ez jó, de aztán a lábaim teljesen kikészültek. Nem volt még háromszori versenyterhelésem soha. De nem lehetek elégedetlen, kb a huszadik idővel érkeztem. Szóval elégedett vagyok.”

Büszke lehet a gyorsváltó

A férfi 4×200 m gyorsváltóban is érintettek voltunk, hiszen a Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összetételű csapat a 3. helyen jutott be a döntőbe.

Márton kezdett, a hetedik helyen adta át a váltást Némethnek – az élen a koreai, amerikai és brazil csapat száguldott. A táv felénél Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Korea volt a sorrend, a magyarok feljebb jöttek a hatodik pozícióba.

Holló nem tudott javítani, a hajráember Milák pedig ekkora hátrányról nem tudott csodát tenni, végül az 5. pozícióba hozta be a váltót – de új, 7:06.27 perces országos csúccsal. Az Egyesült Államok nyert, Ausztrália a második, Nagy-Britannia a harmadik.

Varga Jennifer / 24.hu Holló Balázs, Milák Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd

„Most úsztunk először kétszer egy nap., mindenki megtett mindent, nagyon örülök, nem panaszkodhatunk” – mondta Németh Nándor.

Márton Richárd azt nyilatkozta, meglepetés volt számára, hogy ennyire elmentek a többiek.

Sokként ért, ezt még nekem is tanulnom kell

– tette hozzá.

Milák Kristóf elismerte, nagyon erősen kezdett, hogy beérje az élmezőnyt. „A végét már kevésbé bírtam, de mindannyian kiúsztuk magunkat, büszkék lehetünk.”

„Nagyon imádok a fiúkkal úszni, biztattuk egymást végig. Később még jobbak leszünk. Haragszom magamra, mert rosszabbat úsztam, mint reggel. Ennek nem örülök, de az országos csúcsnak igen. Meghajlok a srácok előtt, és sajnos csak ennyit tudtam hozzátenni, pedig többet akartam” – vélte Holló Balázs.

„Fantasztikus és hihetetlen”

A női 200 méteres hátúszás elődöntőjében Molnár Dóra és Burián Katalin ugyanabban a futamban szállt medencébe, előbbi 2:09.94 perccel a 4., utóbbi 2:10.07-te az 5. helyen ért célba, ezzel mindketten ott lesznek a péntek esti fináléban.

„Amikor felnéztem a táblára, akkor sejtettem, hogy sikerült beúsznom magam a döntőbe. De elhinni fantasztikus és hihetetlen. Reggel már számítottam arra, hogy van esélyem bejutni, nagyon örülök, hogy sikerült.

Remélem, hogy ennél jobb időt úszhatok a döntőben, de már ez is nagy eredmény

– nyilatkozta az M4 Sportnak Molnár Dóra.

Burián Katalin arra panaszkodott, hogy amíg reggel tök jólesett neki az úszás, ezúttal nagyon elsavasodott a végére.

Kapcsolódó
A döntőbe jutó Burián: Mentálisan nem vagyok a topon, rástresszelek erre a vébére
A döntőnek örül, az idejének már kevésbé. Nem is élvezte annyira az elődöntős úszását.

Férfi 50 gyorson Szabó Szebasztián nagy egyéni csúcsot úszva 21.81 másodperccel csapott célba, ezzel futamában a negyedik lett, összesítésben pedig a hetedik idővel került be a fináléba.

Jó volt, bár nem mondanám, hogy tökéletes. Büszke vagyok, ez elég jó idő

– nyilatkozta Szabó.

A női 100 méteres gyorsúszást az ausztrál Mollie O’Callaghan nyerte meg (eddig csak váltóban szerzett olimpiai és vb-aranyat) a svéd Sarah Sjöström előtt, aki a negyedik világbajnoki ezüstjét szerezte ebben a számban.

Kapcsolódó
Óriási hajrá, 31 éve nem látott győzelem az úszóvébén
Mollie O'Callaghan szinte a komplett döntős mezőnyt megelőzte, a hatodik helyen fordult ugyanis.

Női 200 méteres mellúszásban az amerikai Lilly King győzött, ezzel már pályafutása kilencedik vb-aranyát szerezte.

A férfiak 200 méteres mellúszásában az ausztrálok olimpiai bajnoka, Zac Stubblety-Cook esélyt sem adott a riválisoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik