Sport

„A magyar sportnak fel kell nőnie ahhoz, hogy hallassa a hangját”

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati évi rendes közgyűlésén 40 igen, egy nem szavazat és egy tartózkodás mellett módosították a szervezet alapszabályát. Gyulay Zsolt, a MOB február elsejétől hivatalban lévő elnöke közölte, az alapszabály-módosítás fő célja a tagság körének bővítése, illetve a delegálási rendszer visszaállítása.

A delegáló szervezetek köre kibővül, ezentúl nem kizárólag a sportszövetségek jogosultak tagokat küldeni, hanem az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek, például a Magyar Edzők Társasága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége is.

Kapcsolódó
Valter: Túl nehéz volt a kanyar, nem tudom, miért volt szükség rá néhány méterrel a vége előtt
Nem ellenőrizte le kétszeresen a szakasz utolsó métereit, mivel előzetesen nem számolt azzal, hogy ekkora harc lesz a győzelemért.

Gyulay kitért arra is, hogy a sportszövetségek mostantól több tag delegálására lesznek jogosultak: a legutóbbi öt nyári vagy téli olimpiai játékokon érmet nyert szövetségek három főt, a IV-VI. helyezést szerzők két főt, a többi szövetség egy főt delegálhat.

Gyulay elmondta, hogy a külön nemzetközi szövetséggel nem rendelkező szövetségek (pl. vízilabda, szörf) visszakapják delegálási jogukat, így minden olimpiai sportág képviselete biztosítva lesz a tagságban. A sportolói bizottság az eddigi kettő helyett három fővel képviseltetheti magát a közgyűlésben.

Fontos mérföldkő ez a MOB életében

– idézte az MTI az elnököt, aki utalt arra, hogy megválasztásakor azt ígérte, a MOB közgyűlését visszaállítják a magyar sport parlamentjévé.

„A magyar sportnak fel kell nőnie ahhoz, hogy hallassa a hangját. Mi képviseljük az olimpiai sportágakat, a szakmát. Fontos, hogy erősebb beleszólásunk legyen abba, mennyi pénz áramlik a magyar sportba és azt hogyan költsük el” – emelte ki.

Szabó Tünde sportért felelős volt államtitkár a közgyűlés elején bejelentette, hogy a jövőben kormánybiztosként és országgyűlési képviselőként folytatja munkáját, az államtitkári teendőket pedig Schmidt Ádám veszi át, aki külföldi útja miatt nem volt ott a közgyűlésen.

A magyar kormány támogatásával a magyar sportot közösen olyan szintre tudtuk emelni, amelyre méltán lehetünk büszkék

– fogalmazott Szabó Tünde, aki különösen a létesítmény-fejlesztés és az utánpótlás-bázis kiszélesítése terén elért eredményeket hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, hogy a sport ezentúl is az életének fontos része lesz.

A módosított alapszabály szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (MOB) által elismert nemzetközi szervezetek magyar állampolgárságú elnökei MOB-tagságra és elnökségi tagságra is jogosulttá válnak. Egyúttal visszaállították a delegáló szervezetek jogát a MOB-tagok visszahívására.

Elhangzott még, hogy NOB javaslatára az alapszabályban több rendelkezés is módosításra, kiegészítésre került. Ilyen például, hogy a nemek közötti egyenlőség elvét több helyen érvényesítik, valamint az olimpiai játékokkal kapcsolatos szavazati jogot az Olimpiai Chartának megfelelően szabályozzák.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a különböző beszámolókat, köztük az elnökség jelentését a 2021. évi szakmai munkáról, valamint a szervezet 2022. évi költségvetési tervét. A tagság ugyancsak ellenszavazat és tartózkodás nélkül hagyta jóvá az idei pekingi téli olimpiáról, valamint a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF) szóló beszámolókat, valamint a nyári besztercebányai EYOF-on részt vevő küldöttség összetételét. Ez utóbbin közel 150 fős magyar küldöttség vesz majd részt.

MOB Életműdíjat vehetett át a világbajnok, olimpiai ezüstérmes tőrvívó, Kamuti Jenő, a szervezet korábbi főtitkára és a májusban 80. születésnapját ünneplő, kétszeres olimpiai bajnok, később sportdiplomata Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke. Mindketten a Nemzet Sportolói.

MOB Érdemérmet kapott Pavlik Gábor sportorvos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TE) professor emeritusa; Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, edző, sportvezető; valamint Udvarhelyi Gábor vívó mesteredző. Utóbbi egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni, ezért az elismerést a korábbi tanítványa, Nagy Tímea vette át.

Posztumusz MOB Érdemérem kitüntetésben részesült Ördög Éva, a magyar női vízilabdázás megalapítója, a díjat a fiának, Merész Andrásnak nyújtották át.

Tiszteletbeli MOB-taggá választották Hazsik Endrét, a KSI tiszteletbeli elnökét; Molnár Zoltánt, a Magyar Edzők Társaság elnökét, a MOB korábbi ügyvezető igazgatóját, majd főtitkárát; valamint Pakucs Jánost, aki két évtizeden volt az öttusaszövetség alelnöke.

A közgyűlés végül egy-egy tartózkodás mellett ismét a felügyelő bizottság elnökévé választotta Dávid Imrét, új tagnak pedig Nátrán Rolandot, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnökét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik