Sport

Még nyomoznak a hamis PCR-tesztek ügyében, a teniszszövetség hallgat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Bő két hónapja derült ki, hogy magyar teniszezők, edzők hónapokon keresztül hamis PCR-tesztekkel utaztak külföldi versenyekre. Azt viszont még mindig nem tudni, kik a felelősök mindezért.

Több mint két hónapja tartanak a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ) a belső vizsgálatok, illetve egy rendőrségi nyomozás is folyik a feljelentésük alapján. Mindezeket az MTSZ azért indította el, hogy feketén-fehéren kiderüljön, kiket terhel felelősség azért, hogy

  • a pandémia kellős közepén a szövetségben hónapokon át ipari szinten hamisították a negatív PCR-tesztekről szóló igazolásokat,
  • a versenyzők és az őket kísérő edzők e hamis papírok felhasználásával utazhattak külföldre, vehettek részt korosztályos, illetve felnőtt tornákon,
  • így a többi között a novemberi, torinói Davis-kupa világdöntőn is ilyen igazolást kaptak az utazók.

Utóbbi tényt maga a korábbi szövetségi kapitány, Köves Gábor ismerte el lapunknak, míg az MTSZ az ügy kirobbanása után azt közölte: „a szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek lehetnek”.

Kapcsolódó
Hamis PCR-ek miatt iszonyatos Covid-botrány dagad a Magyar Tenisz Szövetségben
Egy birtokunkba került levél alapján ipari szinten hamisították a negatív PCR-tesztről szóló igazolásokat.

Sütő Csilla, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára a 24.hu-nak korábban elismerte, már három héttel az ügy kirobbanása előtt tudomást szerzett a hamisítás tényéről, ezért a szövetség által megbízott válogatott keretorvos és egészségügyi vezető, Dr. Szatmári Attila szerződését 2022. január 14-én közös megegyezéssel, saját hatáskörben megszüntette. Február elején az MTSZ elnöksége elé került az ügy, és a testület a válogatott koordinátora, Marosi Katalin munkaviszonyát is azonnal megszüntette.

Sütő Csilla megkeresésünkre tagadta, hogy ő vagy a sportigazgató, Sávolt Attila tudott volna bármiről is, mivel „sajnálatos módon egyetlen, sajtónak nyilatkozó személy, illetve szülő sem tájékoztatott bennünket az esetlegesen kiállított hamis igazolásokról”.

A szövetség ennek ellenére közleményében azt ígérte: azon túl, hogy

  • fegyelmi eljárást kezdeményezett hat szövetségi edző, a főtitkár, a sportigazgató, valamint az említett PCR-tesztek elvégzéséért felelős orvos ellen, és Sávolt Attila munkaviszonyát fel is függesztette, még rendőrségi feljelentést is tett az ügyben.
  • Továbbá mindenben együttműködik a vizsgálatot folytató hatóságokkal, és a vizsgálat eredményeiről tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Több mint két hónapja azonban nem tájékoztattak semmiről. 

Lapunk megkérdezte az MTSZ-től, hol tartanak a vizsgálattal, van-e eredménye, tudják-e már ki vagy kik a felelősök és miben, ám választ nem kaptunk érdeklődésünkre.

Mivel a SOTE, illetve a Magyar Orvosi Kamara is lefolytatta a maga belső vizsgálatát, ezért őket is megkerestük.

A SOTE annyit közölt, a korábbi, elsősorban a keretorvost érintő intézkedéseken túl, „a Magyar Orvosi Kamara és a Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárásának lefolytatása után, ezek részletes eredményét megismerve hozza meg az említett orvos munkavégzésére irányuló döntését.”

A Magyar Orvosi Kamara az alaptörvényre hivatkozva utasította el a választ, mondván, „a MOK etikai szervei által folytatott konkrét etikai eljárásokkal kapcsolatban harmadik személyek, szervek – ideértve a sajtót is – részére tájékoztatást a kamarai etikai szervek hivatalból vagy kérelemre nem nyújtanak.”

Az egyetlen konkrétum a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól érkezett. Arról tájékoztattak, hogy

az említett ügyben több feljelentés is érkezett, amely alapján a BRFK hamis magánokirat felhasználása vétség gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A vélt vagy valós elkövető(k), felelős(ök) személyéről egyelőre nem lehet tudni semmit. Ami bizonyos:

  • sportági hírek szerint Sávolt Attila sportigazgató egy hónap elteltével márciusban újra munkába állt.
  • A szövetség fegyelmi bizottsága az alkalmazottakat és az ex-alkalmazottakat, ellenőrző testülete pedig a felnőtt versenyzőket már rég meghallgatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik