Sport téli olimpia 2022

„Az eredmény fogta meg a lelkem, nem a szavak”

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Az olimpián sem haragudott Liu Shaolin Sándor nyilatkozatára, amelyben őt tette felelőssé az 5000 méteres váltó elődöntőbeli rossz szerepléséért, de Nógrádi Bence úgy érzi, a taktikaváltás okozta a problémát. Ha a világkupákon alkalmazott forgatókönyv szerint versenyeztek volna, odaérnek a döntőbe jutást érő második helyre, állítja.

„Mi is csak a leszakadást láttuk, igazából a Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel” – nyilatkozta Liu Shaolin Sándor, miután kiderült, hogy a címvédőként induló férfi gyorskorcsolyaváltó utolsó lett futamában, így csak a B döntőben szerepelhet a pekingi téli olimpián.

A 19 éves Nógrádi a Telexnek adott interjúban azt mondta, se akkor, se most nem haragudott rá, hiszen olimpiai elődöntő négyévente van, és nincs javítási lehetőség, ezt a feszültséget csak négyévente lehet érezni.

Még aznap a faluban odajött hozzám, és bocsánatot kért, nem így akarta mondani…

Tudom, hogy sokan elítélték Shaolint a nyilatkozata miatt. Engem a szavai kevésbé viseltek meg, nem ez volt a fájó pont, hanem inkább az, hogy kiestünk. Az sokkal jobban fájt, mint a nyilatkozat. Az eredmény fogta meg a lelkem, nem a szavak. Én ugyanúgy nyerni akartam, mint ők” – mondta.

Nógrádi elismerte, hogy a hosszú utazás után az átállásra legalább öt napja elment, de mire a versenyre sor került, már nagyon jó formában érezte magát. Talán éppen ez adta azt a magabiztosságot az edzőknek, hogy a taktika megváltoztatása mellett döntöttek.

„Úgy kalkuláltunk, hogy többet megyek, mint Shaolin. 12 kör jutott nekem, és ugyanígy 12 John-Henry Kruegernek, 11 Liu Shaoangnak, és 10 Shaolinnak, hogy ő a hajrában fitten, ha kell, előz, ha kell, gyorsít, és megtartja az első vagy a második, döntőt jelentő pozíciót. Nem magával a körszámmal volt a baj, hanem a fél körrel eltolt váltásokkal. És még így sem sikerült előre kerülni, ahogy előzetesen elterveztük.

Az eltolt váltás eléggé energiapazarló, ha nem mi vezetünk. Ha bent vagyunk a sorban, a tömegben, és kerülgetni kell a többieket, az nagyon sok energiát képes elvenni. Ez volt az alapprobléma. Ha az élen haladunk, akkor értelemszerűen minden más. Ennek a mentális terhével nem számoltak, én magam sem, azt hittem, bírni fogom. Aztán nem hallottam az utasítást, hogy csak egy kört menjek, mert jön John és levált, a plusz félre, ahogy gyakoroltuk, már nem volt szükség.

John hallotta, hozzám sajnos nem jutott el ez a fontos információ. Mivel én tartottam az eredetileg nekem kimért másfelet, nem tudtam meglökni őt, amikor elém került, lefagytam. Teljesen más volt a fejemben. A régi taktika, amit az egész évben csináltunk, ami sokkal jobban rögzült bennem, az kedvezőbb lett volna nekem. Ha azzal a variációval megyünk, amivel a világkupákon, akkor szerintem meg tudtuk volna csinálni, és legalább a második helyre odaérünk.

Kihúzták a dugót. Mint az állat. Végem volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik