Sport téli olimpia 2022

Nem lesz címvédés, B döntős a magyar gyorskorcsolya-váltó

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Az elődöntőjében a negyedik lett, így a B döntőben szerepel majd vasárnap a címvédő magyar rövidályás gyorskorcsolya-váltó a férfiaknál.

Február 22. piros betűs ünnepnapként szerepel a naptárban, miután 2018-ban a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-váltó aznap nyert meg Magyarország történetének első aranyérmét a téli olimpiákon. Olyannyira, hogy ez a nap a magyar korcsolyázás napja is.

Kapcsolódó
Liu Shaolinék továbbjutottak a kedvenc számukban
Mindhárom magyar sikerrel vette az 500 méteres verseny selejtezőjét.

Az akkori csapatból ketten, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is ott volt a mostani váltóban, míg a pozitív koronavírustesztje miatt a csapathoz csak később csatlakozó Varnyú Alexet Nógrádi Bence helyettesítette. John-Henry Krueger volt a csapat negyedik tagja ezúttal.

Az elődöntőben sokáig az utolsó helyen haladt a magyar csapat, de látszott, hogy ez a taktika. Ugyanakkor egy rossz váltás miatt leszakadt a válogatott a többiektől (Krueger és Nógrádi között volt egyet nem értés), így viszont el is úszott annak a lehetősége, hogy bejusson az A döntőbe. A negyedik hely azt is jelenti, hogy a B döntőben indul majd a csapat.

Az első futamból a háromszoros olimpiai, hétszeres világbajnok Kanada, az 1994-ben olimpiai, 1996-ban világbajnok Olaszország, és továbbjuttatással a négy éve a magyarok mögött olimpiai második Kína került az A döntőbe. A második elődöntőt Dél-Korea és Oroszoszág vetet sikerrel.

Suzanne Schulting megvédte a címét a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1000 méteres számában a pekingi téli olimpián, míg Jászapáti Petra a kilencedik helyen végzett.

A döntőben a holland sztár rajt-cél győzelmet aratott, amihez nagyban hozzájárult, hogy az amerikai Kristen Santos és az 500 méteren aranyérmes olasz Arianna Fontana összeütközött, így mindketten kicsúsztak az üldöző pozícióból. Az ezüst a dél-koreai Csoj Min Dzsongé, a bronz a belga Hanne Desmet-é lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik