Sport téli olimpia 2022

Kómából tért vissza, olimpiai döntőre készülhet a francia sportoló

MILLEREAU Philippe / KMSP / KMSP via AFP
MILLEREAU Philippe / KMSP / KMSP via AFP
Kevin Rolland bejutott férfi síakrobaták félcső számának szombati döntőjébe a pekingi téli olimpián. Önmagában ez nem lenne figyelemre méltó egy olyan sportoló számára, aki több mint egy évtizede a csúcs közelében van, aki nyert már olimpiai bronzérmet és világbajnokságot. De a 32 éves francia sportember három éve napokig kómában volt, akkor kevesen hitték volna, hogy egyszer még visszatér.

„Ez nagyon jó érzés. Néhány évvel ezelőtt nem hittem volna, hogy indulhatok még olimpián, de ez volt a nagy célom, hogy visszatérjek ide, és megpróbáljak valami nagyszerűt alkotni. Ez tartotta bennem a tüzet, erre gondoltam végig a felépülésem alatt. És most itt vagyok” – nyilatkozta Rolland.

Kapcsolódó
Az olimpia ereje: egymást ölelte örömében egy ukrán és egy orosz síző
Így üzentek a politikusoknak, hogy békében élhetnek egymással.

A 2014-es szocsi olimpia bronzérmese 2019. április 30-án súlyos balesetet szenvedett, amikor az amerikai Simon Dumont által tartott legmagasabb ugrásrekordját akarta megdönteni egy 12 méteres kísérlettel, de síléceivel rosszul érkezett vissza a negyedcsőbe.

Hét bordája eltört, elmozdult a medencecsontja, megsérült a mája és a tüdeje, valamint agyrázkódást szenvedett.

Három napig kómában volt – nem sokkal ezután élettársa megszülte első fiukat, Riót.

„Apaként ébredtem fel” – emlékezett vissza a sportoló, aki súlyos balesete miatt három hónapig ágyhoz kötötten élt. Körülbelül hat hónappal később öltött magára először lécet, de közel egy évbe telt, mire visszatérhetett a félcsőbe. De állítása szerint még az is túl korai volt.

A síelés volt az életem és én nem akartam a pályafutásomat kórházi ágyban befejezni. Életem nagy célja volt, hogy a fokozatosság elvét betartva visszatérjek.

Először legyek ismét normális ember, majd síelhessek, aztán végre ismét profi sportoló legyek. Ez volt a legjobb módja annak, hogy egészségessé váljak.”

A csütörtöki selejtezőben a 10. helyen végzett, így bejutott a közép-európai idő szerint szombaton 2.30-kor kezdődő tizenkettes döntőbe.

Elkezdtem sírni, amikor megtudtam, hogy a döntős vagyok. Ott lenni normális dolog, de mégsem az

– célzott az eddigi szenvedéseire.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kevin Rolland (@kevin_rolland) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik