Sport téli olimpia 2022

„Amit mi kitaláltunk, az összeroppantotta őt fizikailag” – a gyorskorisok edzője megvédte a váltó kritizált tagját

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Nem sikerült döntőbe jutnia a férfi gyorskorcsolyaváltónak a pekingi olimpián, mivel a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású négyes a negyedik helyen végzett az elődöntőben, ahonnan az első kettő jutott tovább.

A 2018-as olimpián a két Liu testvér Knoch Viktorral, valamint Burján Csabával Magyarország első téli olimpiai aranyérmét nyerte ebben a számban, így érthetően nagy visszhangja volt annak, hogy a váltó ezúttal csak a B döntőben korcsolyázhat.

„Mi is csak a leszakadást láttuk, igazából a Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel” – nyilatkozta Liu Shaolin Sándor a futam után, öccse pedig az edzői stábra hárította a felelősséget, amiért szokatlan taktikával küldték a jégre a versenyzőket.

Kapcsolódó

Liu Shaoanghoz hasonló véleményen volt Burján Csaba is, aki úgy érezte, a váltások variálása extra terhet rakott a korisokra.

Kapcsolódó
„Ez túl sok változtatás volt egy olimpiai elődöntőre”
A négy éve olimpiai aranyat nyert Burján Csaba szerint extra nehézséget vállalt be a csapat.

A válogatott edző-menedzsere, Bánhidi Ákos szombaton hosszabban reagált a történtekre, és megvédte Nógrádi Bencét.

„Nógrádi Bence nem tehet semmiről! Ő kiadott magából mindent az elődöntőben és a felkészülés során is. Profin végigcsinálta az edzéseket, amit sportoló elkövethet, azt ő megtette – akárcsak három társa. Senki sem hibáztatja őt azért, mert a váltónk nem jutott be a döntőbe. Az, hogy ő milyen mentális és fizikai állapotban korcsolyázta végig a pénteki futamot, a mi felelősségünk,

Bence megcsinált mindent, amit kértünk tőle – semmilyen felelősség sem terheli őt. Nyomatékosítsuk: Nógrádi Bence jelenleg a negyedik legjobb magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázó, s ezt a pozíciót saját maga harcolta ki, vagyis jogosan volt ott a jégen az olimpiai elődöntőben

Bánhidi hozzátette, a magyar csapat fizikálisan és mentálisan is fárasztó napokon volt túl, hiszen a versenyzők sorra indultak az egyéni számokban, és ehhez jött még az a feszültség, amit Liu Shaolin Sándor kizárása jelentett 1500 méteren, ahol elsőre a magyar klasszis érezhette magát olimpiai bajnoknak.

„A világkupa-sorozat előtt Bence eltörte a kezét, azóta viszont töretlenül készült, semmilyen jel sem utalt arra, hogy gond lehet abból, ha Sanyit kicsit kíméljük, hogy maradjon elég erő a lábában a véghajrára, s addig a többiek visznek némi pluszterhet. De gond lett. Talán azért, mert nem számoltunk azzal, és ez hiba volt a részünkről, hogy Bencénél a pszichés gát fizikai tüneteket is produkál – nem kalkuláltunk ezzel, hiszen nyugodtnak és magabiztosnak láttuk végig. (…)  Úgy gondoltuk, hogy a meglévő tudásunkkal és tapasztalatunkkal, amelyek a múltban több sikert is eredményeztek, végiggondoltunk mindent: főleg Sanyit akartuk kímélni, és nem Bencét, de nem sejtettük, hogy meghaladja az erejét az általunk kitalált koncepció.

De ez nem az ő hibája, nem miatta nem jutott döntőbe a férfiváltó: ez azért történt meg, mert amit mi kitaláltunk, az összeroppantotta őt fizikailag. Ő csak azt tette, amit mi kértünk tőle

– nyilatkozta Bánhidi.

Az edző-menedzser szerint az, hogy elhangzott Nógrádi neve a futam utáni nyilatkozatokban, nem jelenti azt, hogy övé a felelősség. Hozzátette, nem tartja szerencsésnek, hogy sportolókat percekkel a versenyük után faggatják, mert ilyenkor felfokozott érzelmi állapotban vannak, és nehéz higgadtan értékelni.

„Ez még egy vezetőnek, egy edzőnek is nehéz, nemhogy egy sportolónak, aki néhány perccel korábban még az életéért küzdött. Nagyon nem értek egyet ezzel a rendszerrel” – zárta a mondandóját Bánhidi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik