Sport koronavírus

Kamu teszteredmény is állhat Djokovic felmentésének hátterében

William WEST / AFP
William WEST / AFP
A legjobb szappanopera-forgatókönyvek is elbújhatnak Novak Djokovic ügye mellett, a szerb teniszező ugyanis még mindig kétségek között lehet, hiszen nem tudni, elindulhat az Australian Openen vagy sem.

Djokovic szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező.

Kapcsolódó
Fucsovics Márton: Djokovic a sportág legnagyobbja, de nem lenne joga itt lenni
Éles véleményt fogalmazott meg a magyar játékos.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat.

A 34 éves teniszező bírósághoz fordult, amely hétfőn úgy döntött, a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása indokolatlan volt, azaz elhagyhatja a karanténszállodát.

Djokovic elárulta, hogy nincs beoltva

A brit Guardian megszerezte az ausztrál határőrségtől a jegyzőkönyvet, amelyben Djokovics bevallotta, hogy nem vette fel az oltásokat.

Ugyanakkor elmondta, kétszer is átesett a koronavíruson, egyszer 2020 júniusában, egyszer pedig tavaly decemberben.

A teniszező később ellentmondásba keveredett, ugyanis azt állította, az ausztrál szövetségi kormánytól kapott egészségügyi felmentést az országba való beutazásra. De kiderült, csak Viktória államtól kapott felmentést az oltottsági kötelezettség alól.

Ugyanakkor a sorsát most Alex Hawke, Ausztrália bevándorlási minisztere határozza meg, akinek jogában áll ismét visszavonni a vízumot és kitoloncolni az országból a világ első számú férfi teniszezőjét.

Hamis adatszolgáltatás? Csalás?

A Guardian azt írja, az ausztrál határőrség most azt vizsgálja, hogy Djokovic miért válaszolt nemmel, amikor megkérdezték tőle, utazott-e a repülőútját megelőző 14 napon belül, miközben a közösségi médiában látható bejegyzések azt mutatják, hogy karácsony napján Belgrádban tartózkodott, mielőtt január 4-én Spanyolországból Ausztráliába repült volna.

A lap szerint a hamis vagy félrevezető adatszolgáltatás súlyos szabálysértésnek minősül, amely polgári jogi szankciókkal is büntethető.

Arra a kérdésre, hogy az utazási nyilatkozat új okot jelenthet-e Djokovic vízumának esetleges visszavonására, Hawke szóvivője azt mondta, a miniszter még fontolgatja, hogy éljen-e ezzel a jogkörével.

De van más furcsaság is, állítólag gyanúsnak tűnik a december 16-i, pozitív teszteredmény is – amelyre hivatkozva Djokovic mentességet kért és kapott.

A Der Spiegel arról számolt be, hogy a bírósági dokumentumokban hétfőn közzétett, Djokovic december 16-i tesztjéhez kapcsolódó QR-kód először negatív eredményt adott és csak egy későbbi kísérlet mutatott pozitív eredményt.

A New York Times riportere, Ben Rothenberg hasonlóképpen arról számolt be, hogy ugyanabból a QR-kódból ellentmondásos eredményeket kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik