Sport

Már mindenki is az elnök és a főtitkár távozását akarja

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Karácsony előtt robban a sportbomba: a MOB elnökségének többsége jelezte, hogy leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt, akinek vezetési stílusát számos bírálat érte a kinevezése óta eltelt bő négy esztendőben, de az elnök a MOB szervezeti keretének tervezett átalakításával „hívta ki végleg maga ellen a sorsot”. Mindez három nappal azt követően derült ki, hogy Kulcsár Krisztián bizalmi szavazást kért saját maga ellen.

Kapcsolódó
Magyar Nemzet: A MOB-tagok többsége leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt
A tizennégy tagú elnökség nyolc tagja, köztük a két alelnök, az elnököt lemondásra felszólító nyilatkozatot írt alá.

Nos, az elnökségi tagok többsége után a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Sportjogász Társaság is állást foglalt. A sportszervezetek által megfogalmazott, az MTI-nek megküldött közös nyilatkozatban azt írják: egyetértenek abban, hogy a

MOB jelenleg hatályos alapszabálya nem felel meg az olimpiai mozgalom hazai hagyományainak, nem biztosítja a közgyűlés hagyományosan bevált működését, funkcióit, tekintélyét, legitimitását.

Ezek a szervezetek a MOB-ban évtizedeken keresztül garantált képviselettel rendelkeztek, de onnan a legutóbbi alapszabály-változtatással kirekesztették őket.

Csakhogy e szervezetek vezető képviselői azon a tavalyi közgyűlésen még maguk is ott ültek, hiszen akkor még tagok voltak, és megszavazták azt az alapszabály-módosítást, amely rendelkezett saját szervezetük kizárásáról.

A nyilatkozatuk szerint azért csak most ébredtek fel, avagy deklarálták aggályaikat, mert „senki sem akart olyan színben feltűnni, hogy a saját pozícióját félti, az egyéni érdekeit a közös ügy elé helyezi. Mindenki nyelt egyet, önmérsékletet tanúsított, mert bíztunk abban, hogy az elnök és a főtitkár végső soron jót akar, a magyar sport érdekében dolgozik, és nem akartunk éppen mi a megújulás akadálya lenni” – írták.

A kirekesztett szervezetek számára azonban bebizonyosodott, hogy súlyosan visszaéltek a bizalmukkal, mert: „A szervezet és a létszám drasztikus megváltoztatása csupán azt a célt szolgálta, hogy az őt megválasztó közgyűlés helyett, illegitim módon, tisztújítás nélkül egy teljesen új, a saját képére formált MOB-közgyűlést hozzon létre az elnök.

Olimpiai bajnokokat, mesteredzőket, a magyar sportot évtizedek óta – és sikeresen – szolgáló, köztiszteletben álló MOB-tagokat söpörtek ki a közgyűlésből egy tollvonással, s mindezt úgy, hogy igen cinikus módon velük magukkal íratták alá az erről szóló ítéletet, a jóhiszeműségükkel végtelenül visszaélve.

A közös nyilatkozatot aláírók jelezték azt is, hogy az eljárás még visszásabb lett: „a sporton kívülről érkező, óhatatlanul tájékozatlan személyiségek, mint jelölőbizottság mögé bújva próbálták meg helyettesíteni a régi tagokat a saját jelöltjeikkel. Mindezt azért tehették, mert a bizalmunk sokáig kikezdhetetlennek tűnt, ám végül már az elnökség is érezte, hogy vállalhatatlan, ami történik és megálljt parancsolt a roppant káros folyamatnak.”

Kapcsolódó
„Velem elnök még úgy nem beszélt, mint Kulcsár Krisztián”
Nyilvánosságra került a levél, amelyben a MOB-elnököt lemondásra szólítják fel.

Hangsúlyozták: „az elmúlt hónapok fejleményei milyen súlyos károkat okoztak a 126 éves magyar olimpiai mozgalomnak és a MOB-nak. A kárenyhítés mindenképpen az elnök távozásával és egy új alapszabály megalkotásával kezdődik.”

A nyilatkozatot aláíró szervezetek ezért kérik – immár a MOB-tagságon kívülről – Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint távozását. 

A közgyűlést jelenleg alkotó sporttársainktól pedig azt, hogy ennek, a magyar sportéletben immár általánosnak mondható igénynek szerezzenek érvényt, elsőként a december 30-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen, amelyen megvonhatják a bizalmukat – a mi nevünkben is – a MOB jelenlegi elnökétől, Kulcsár Krisztiántól” – áll a közleményükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik