Sport

Magyar Nemzet: A MOB-tagok többsége leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjainak és vezetőinek többsége leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt – írta a Magyar Nemzet online felülete, a magyarnemzet.hu.

A portál úgy fogalmazott, hogy eszkalálódni látszik a Kulcsár Krisztiánnal szembeni elégedetlenség. Két napja kiszivárgott, hogy a jövő csütörtökre összehívott rendkívüli közgyűlésen az elnök bizalmi szavazást kezdeményez a tisztségéről.

Kapcsolódó
Bizalmi szavazás lesz a MOB elnökéről
Kulcsár Krisztián mindezt maga kérte.

A lap úgy értesült, az elnökség és „a tagság többsége elébe megy az eseményeknek, aláírásukkal szentesített nyilatkozatban deklarálják, hogy az elnök ellen voksolnának, ha szavazásra bocsátaná a kérdést”.

A magyarnemzet.hu cikke szerint Kulcsár Krisztián vezetési stílusát számos bírálat érte a kinevezése óta eltelt bő négy esztendőben,

de az elnök a MOB szervezeti keretének tervezett átalakításával „hívta ki végleg maga ellen a sorsot”, ugyanis több lépcsőben kívánta csökkenteni a közgyűlés tagjainak létszámát.

„A racionalizációnak mondott akcióval megannyi olimpiai bajnok, sportlegenda mellett csaknem húsz partnerszervezet képviselője került volna ki a testületből – ráadásul nehéz volt leplezni a legfontosabb célt, miszerint a tagok jelentős részét az új alapszabály szerint az elnökség jelölte volna” – írták.

Az elképzelés jelentős felzúdulást váltott ki, a november 27-ére összehívott MOB-közgyűlés nem is döntött ebben a kérdésben, mert az elnökség leállította a folyamatot, ami egyértelműen az elnök mozgásterének beszűküléséről árulkodott, írta a lap.

A magyarnemzet.hu szerint egyéni sérelmeknél és belső kritikáknál immár többről, a Kulcsár Krisztiánnal szembeni jól érzékelhető bizalmatlanságról van szó.

Ezt észlelve az elnök jövő csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen bizalmi szavazást kezdeményezne.

A tagság elébe ment az eseményeknek, a Magyar Nemzet értesülése szerint a tizennégy tagú elnökség nyolc tagja (köztük a két alelnök, Schmidt Gábor és Deutsch Tamás) az elnököt lemondásra felszólító nyilatkozatot írt alá.

„Természetesen taktikai játszma zajlik a háttérben. Az elnöknek azért lehetett fontos tíz napon belüli időpontra összehívni a küldötteket, mert ennyi idővel a közgyűlés előtt már nem jelenthetik be új tag delegálását az erre jogosult sportszövetségek. Maga Kulcsár Krisztián például csak így biztosíthatta, hogy a közgyűlés időpontjában még a MOB – vívószövetség által delegált – tagja legyen” – említette meg írásában a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a meghívó kiküldése utáni napon a jelenleg ötvenegy tagú közgyűlésből harmincnál is többen írták alá azt az újabb közös nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy Kulcsár Krisztián visszahívására szavaznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik