Sport

Sidi Péter román állampolgár lesz

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás
Az év magyar sportbotrányának egyik főszereplője a jövőjét is meghatározó döntést hozott.

A két magyar sportlövő, Sidi Péter és Péni István között a tavaszi indiai világkupán utóbbi doppingesetében kicsúcsosodó, majd azt követően nyomozásba torkolló esete a 2021-es év legdurvább sportbotránya volt. A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) májusban függesztette fel Sidi versenyengedélyét, miután versenyzőtársa, Péni bejelentést tett a szövetségnél, mondván, az indiai világkupán valaki jogosulatlanul járt a szobájában, ezért, avagy szabotázs miatt lehetett pozitív a doppingtesztje. Az Újpest sportlövője nem nevezte meg az illetőt, a benyújtott bizonyítékai alapján a szövetség viszont egyértelműsítette, hogy Sidiről van szó.

A bejelentést nyomozás, majd két fegyelmi tárgyalás követte, végül a szövetség a fegyelmi bizottsága első fokon egy évre, másodfokon pedig két évre tiltotta el a versenyektől, edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől Sidit.

Sidi azóta sem veszi figyelembe az eltiltást, rendszeresen versenyez, mi több, ezt jogszerűen teszi.

Ugyanis az MSSZ hatáskörénél fogva csak azoktól a viadaloktól tilthatta el, ahol a honi szövetség engedélye szükséges az induláshoz. Mivel Sidinek több országban van licence, így Romániában is – felesége, Sidi Roxána, a román válogatott erőssége, Sidi pedig már az eszéki Európa-bajnokságon is a román válogatott szövetségi edzőjeként volt jelen – , ezért a román engedélyének köszönhetően nyugodtan lőhetett a romániai sportklubja színeiben.

A legújabb fejlemény az, hogy Sidi a román állampolgárság felvételéért folyamodott.

A bukaresti kormány november 17-i ülésének napirendje ugyanis tartalmaz egy olyan rendelettervezetet, amely „Sidi Péter román állampolgárságának megadásáról” szól.

A tervezet szövegében azt is írják, hogy Sidi megtartja jelenlegi, komáromi lakhelyét. Mivel a rendelettervezetek elfogadása formaság, ezért a korábban magyar színekben több olimpián részvevő, világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmeket szerző sportoló meg is kapja a román állampolgárságot.

Frissítünk!

A román kormányülés jóváhagyta Sidi Péter román állampolgársági kérelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik