Sport

Két magyar lavinaveszélyben indult neki a nyolcezres csúcsnak

A Zajo Dhaulagiri Expedíció keretében az Eseményhorizont hegymászó csapat két alpinistája – Klein Dávid és Suhajda Szilárd – szeptember elsején indult el Budapestről, hogy megmásszák a Himalájában „Viharok hegyeként” is ismert, 8167 méter magas csúcsot oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

Nos, a hegy hű maradt a nevéhez, hiszen miután a két mászó szeptember 21. és 24. között az egyes és kettes táborban eltöltött éjszaka után egészen 6870 méterig jutott fel az akklimatizációs körben, nem várt fordulat állt be, amely miatt módosítani kellett az előzetes terveken.

Vasárnap reggelre körülbelül húsz centi friss, ráadásul vizes hó esett le, amely után folyamatossá váltak a lavinák.

Ráadásul a hónapfordulóra jelentős mennyiségű csapadékot, illetve viharos erejű szelet ígérnek az időjósok, avagy továbbra is extrém körülmények várhatóak. Mivel nem tudni, mikor nyílik új időjárásablak, a két mászó úgy döntött, az újabb esőzések ellenére szeptember 29-én nekivágnak a csúcsmászásnak.

A terv az, hogy szerdán az alaptáborból egyenesen a kettes táborba (6450 m) mennek, majd másnap már a hármas táborban töltik az éjszakát (7200-7400 méter között). A Dhaulagiri csúcsát így október 1-jén érhetik el.

Klein Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres, az Annapurna csúcsán. 2019-ben Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a K2 csúcsára.

Kapcsolódó
Suhajda Szilárd: Nincs menekülő út, de úgysem tudnál futni
A Föld tizennégy 8000-es csúcsa közül a K2-t tartják a legnehezebben megmászhatónak. Január közepén azzal került címlapokra, hogy egy serpa, Nirmal Purja a világon először télen és oxigén nélkül jutott fel rá. Egy magyar alpinista is feljutott már a K2-re – csak éppen nyáron. Suhajda Szilárd elmeséli, mit éltek át Klein Dáviddal 2019 júliusában.

A felülmúlhatatlant alkotó Erőss Zsolt 2013-as halála óta ez a két magyar sikeres megmászás született a 8000-ek világában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik