Sport

A BL adhat választ arra, bejön-e a fiatalítás a Veszprémnek és a Szegednek

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Hosszú idő után az első olyan kézilabdaszezon lesz az idei, amelyben a Pick Szegedet a szakma esélyesebbnek tartja a Telekom Veszprémnél. Lehet építeni a tavalyi bajnokságra, ahol a Tisza-partiak meglepték a riválist, de az átigazolásokat és a kereteket elnézve is talán a Szeged tűnik jobbnak. Közben indul a Bajnokok Ligája-idény is, ahol a rutin azért még a Veszprém mellett szól.

Valahogy ezt érzik az Európai Kézilabda Szövetségnél is, ugyanis az Ehfcl.com oldal erősorrendjében a Veszprém az előkelő második helyen áll.

Kapcsolódó
Megdöbbentő részletek derültek ki Nagy László fegyelmi ügyéről
Úgy tudjuk, a fegyelmi bizottsági meghallgatáson két koronatanú is úgy nyilatkozott, nem értett egyet saját klubja, a Pick Szeged feljelentésével.

A portál szerint a Veszprém ugyanolyan erősnek tűnik, mint korábban és Momir Ilic vezetésével a csapat már behúzta idén a SEHA Ligát is (igaz, a PPD Zagreb ellen csak hetesekkel sikerült győznie). A felkészülés során két vereséget szenvedett, augusztus közepén a Balatonfüred elleni 31-32 nem számottevő, hiszen a keret java része hiányzott. Az augusztus 28-i, Kiel elleni 35-34-es vereség viszont már férfias küzdelem és egy épülő, fiatalodó keret szép eredménye volt.

A keretből távozott Rogério Moraes (Benfica), a brazil beállóst a védekezésben a Tatabányáról érkezett Sipos Adrián próbálja meg pótolni. De már Nikolaj Markussen (TTH Holstebro), Kent Robin Tönnesen (Szeged), Vuko Borozan (al-Arabi) és Danyiil Siskarjov (Csehovszkije Medvegyi) sincs, bár ők nem tűnnek akkora veszteségnek.

Bekerült viszont a keretbe néhány fiatal (Dörnyei Borisz, Bodor Márk, Lukács Péter, Ilic Zoran), akikkel Ilics és segítője, Gulyás Péter korábban az utánpótlásban már dolgozott.

„A legfontosabb, hogy ezek a fiatal játékosok kiérdemelték a következő szintre való feljutást, hogy a felnőtt csapatban játszhassanak. Mind, egytől egyig nagyon tehetségesek. Persze én is mondtam nekik, hogy csak tehetségesnek lenni nem elég, keményen kell dolgozni minden nap ahhoz, hogy erre a szintre tényleg megérkezzenek, és lehet, hogy ez egy hosszabb ugrás lesz. Nekem edzőként az a feladatom, hogy ezeknek a srácoknak megtaláljam a helyét a rendszerben, játékidőt és meccsidőt biztosítsak számukra.

A klub jól ismerte fel, hogy most jött el az a pillanat, ahol ezeknek a játékosoknak bizalmat kell szavazni, hiszen hamarosan eljön az ő idejük is. Gyakorolniuk kell, játszaniuk kell fontos meccseken is, időt és bizalmat kell adnunk nekik, hogy bizonyíthassanak

– nyilatkozta az edző még augusztusban a klub hivatalos honlapján.

„Ha 18 évesen ilyen lehetőséget kaptam volna…”

Múlt pénteken a Digi Sportnak megerősítette, mennyire boldog, hogy tehetséges fiatalokkal dolgozhat, akikre a BL-ben is számít.

Ha én 18 évesen ilyen lehetőséget kaptam volna, le sem hunyom a szemem, csak a csarnok előtt várom, hogy végre játszhassak

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a sportnapilap a szegedieket tartja esélyesebbnek, csak nevetett: „Higgyünk az újságnak! Semmit sem szeretnék erről mondani, ez az ő véleménye. Mi azért vagyunk itt, hogy dolgozzunk, és csak a saját dolgainkkal foglalkozzunk.”

„Tavaly meg minket tippeltek esélyesnek. Majd májusban eldől” – vélekedett ugyanerről mosolyogva Lékai Máté.

Maga mögött hagyná a csalódást a Szeged

Az EHF erőrangsorában a Szeged – a Kiel, a Veszprém, a Barca, a Kielce, a Paris Saint-Germain és az Aalborg után – a hetedik helyen áll.

„A regnáló magyar bajnok három nagy győzelemmel kezdte az új bajnoki szezont. Ezek az eredmények a majdnem tökéletes felkészülési időszak után születtek, amely során Juan Carlos Pastor csapata az összes meccsét megnyerte, kettőt a szintén BL-szereplő norvég Elverum ellen. A Szeged készen áll arra, hogy maga mögött hagyja az elmúlt szezon csalódását, és megkísérelje megszerezni a jogot a Final Fourra” – olvasható.

Juan Carlos Pastor elmondta, neki az eddigi meccseken a hozzáállás tetszett nagyon, az akarat, amelyet a csapat mutatott.

„Mindenképpen nagy pozitívum az a reakció, amit a meccsek után kapok vissza. Az elemzéseink után mindenki arra törekszik, hogy javítsa a hibáját, jól oldja meg a taktikát. Jól védekezünk, de azért még van hova fejlődni, sokat kell gyakorolnunk. A jövőbeli célunk az, hogy ne kelljen cserélnünk. Tudunk már úgy védekezni, hogy két játékost cserélünk, de az lenne a legideálisabb, hogy nem kellene változtatni. A lejátszott meccsek megmutatták, hogy ha jól védekezünk, és van egy jó kapusteljesítmény, akkor nagyon gyorsan tudunk támadni, gólt szerezni. Ez nagy erőssége lesz a csapatnak” – nyilatkozta a klub honlapján.

A keret fiatalodott, hiszen távozott Jonas Källman (Benfica), Dmitrij Zsitnyikov (Wisla Plock), Joan Canellas (Schaffhausen), Stanislav Kaspárek (Meskov Breszt) és Marko Vujin, míg a szlovák szélső, Martin Stranovsky visszavonult.

Az érkezők azonban kész játékosok, így a csapat akár öt újoncot is avathat az idei első BL-meccsen: Kent Robin Tönnesen, Imanol Garciandía, Sebastian Frimmel, Alexander Blonz és Miguel Martins első nemzetközi kupamérkőzését játszhatja a csapatban.

„Fiatalítottunk, amely az életben normális dolognak számít. Gyorsabbak lettünk, hosszabban tudunk edzeni, minőségben is előreléptünk. Az új játékosok jól haladnak, mindent megtesznek azért, hogy megtanulják a rendszert. Fontos lesz meccsről meccsre emelni a szintet, ez csapatilag és egyénileg is fontos. A BL-ben jelenleg tizenhat játékosunk bevethető, senkit sem kell pihentetnünk, erre ott a magyar bajnokság” – mondta Pastor.

A csapat szerda délután megkezdi szereplését a Bajnokok Ligájában is, első mérkőzést idegenben, a Montpellier otthonában vívja.

A magyar csapatok programja az 1. fordulóban

Szerda, A csoport
18.45: Montpellier (francia) – Pick Szeged

 

Csütörtök, B csoport
18.45: Telekom Veszprém – Paris Saint-Germain (francia)

 

Az A csoport csapatai
Pick Szeged
PPD Zagreb (horvát)
Aalborg Handbold (dán)
Elverum (norvég)
Vardar Szkopje (északmacedón)
Montpellier (francia)
Meskov Breszt (fehérorosz)
THW Kiel (német)

 

A B csoport csapatai
Telekom Veszprém
Flensburg-Handewitt (német)
Barca (spanyol)
Dinamo Bucuresti (román)
Kielce (lengyel)
Motor Zaporizzsja (ukrán)
FC Porto (portugál)
PSG Handball (francia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik