Sport

Danyi Gábor: Ha az elért eredmények után magyarázkodnom kell, akkor nagyon furcsa világban élünk

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Danyi Gábor a nyártól a Siófok kézilabdacsapatának edzője lesz, de arra lehetett számítani, hogy előbb még végigcsinálja a mostani idényt a Győrrel.

Nem így lett, a Győr ugyanis nagy vereségbe futott bele a legnagyobb hazai riválisnak számító FTC ellen, a vezetőség pedig úgy döntött, elköszön Danyitól.

Kapcsolódó
A Fradi elleni vereség után kirúgta Danyit a Győr
A szezon legfontosabb szakasza előtt jött a bejelentés.

„Az biztos, hogy kurtán-furcsán ért véget a győri korszakom. Természetesen tíz év után szerettem volna tisztességgel és becsülettel elbúcsúzni és befejezni a munkámat Győrben, ám nem nekem kell megindokolni és főleg nem megmagyarázni, hogy miért így kellett történnie.

Egy dolgot viszont szeretnék nagyon határozottan tisztázni: mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy jó vagy rossz edző vagyok-e, de hogy én leszegett fejjel távozzak, miközben bukott edzőként próbálnak beállítani néhányan, azt kikérem magamnak. Ha az elvégzett munka és az elért eredmények után nekem magyarázkodnom kell, akkor nagyon furcsa világban élünk és nagyon furcsa az a közeg is, ahol ezt így értékelik.

– nyilatkozta Danyi a Nemzeti Sport Online-nak.

A menesztett edző cáfolta azokat a pletykákat, hogy megromlott a viszonya a játékosokkal, és úgy érzi, ezt az eredmények is igazolják, mivel három idény alatt a csapat mindössze két vereséget szenvedett, a nemzetközi porondon pedig veretlen maradt.

„A bajnokságban egyszer a Siófoktól, egyszer a Ferencvárostól kaptunk ki, mind a kétszer alaposan elvertek bennünket és mindkét meccsen teljesen jogosan nyert az ellenfél. De álljon már meg menet: ha ez a mérce és ez a következménye a vereségnek, úgy, hogy gyakorlatilag öt perc alatt kiadják az ember útját, akkor nem gondolom, hogy nekem kell magyarázkodnom vagy valamiért is szégyenkeznem”.

Danyi 2011 óta dolgozott a győri csapat mellett, eleinte másodedzőként, majd 2018-tól vezetőedzőként, és tavaly ősszel merült fel benne a gondolat, hogy váltani szeretne, és kipróbálni magát másik csapatnál.

„Hónapokkal korábban eldöntöttem, hogy nem dolgozom tovább a klubnál, mert szeretnék megújulni. A döntésemben nyilván az is közrejátszott, hogy a győri egyesület elnökével, Bartha Csabával több dologról másképp gondolkodtunk. Persze nincs abban semmi szenzáció, ha véleménykülönbség alakul ki a főnök és a beosztott között, ilyenkor a beosztottnak kell távoznia és más helyet találnia.

Ezt ki kell mondani és amíg csak lehetőség van rá, tisztességgel végigdolgozni a hátralévő időt – nekem most a tervezetthez képest egy hónappal korábban ért véget a munkám. Egy pillanatig sem volt kérdés részemről, hogy a felelősséget nekem kell vállalnom a Fradi elleni vereségért, de a szakmai elemzésnek nem most van itt a helye és az ideje

Az elmúlt három idényre visszatekintve az edző azt mondta, kevés dolgon változtatna utólag, mert úgy érzi, igazi csapatmunka zajlott, ahol mindenkinek megvolt a saját feladata. Elismeri, hogy a Siófok és a Fradi elleni vereség alkalmával ő is hibázott, de most is aláírná, hogy három szezon alatt 117 mérkőzésen irányítja a Győrt, és ezek közül csak kettőt veszítenek el.

Danyi utódja Ambros Martín lett, akivel megnyerte a csapat a Magyar Kupát, és készül a BL végjátékára, a budapesti Final Fourra. Danyi viszont már a válogatott edzőtáborára és a leendő siófoki munkájára fókuszál, és azt mondja, elbúcsúzni nem akar a győri ismerősöktől, barátoktól, csak elköszönni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik