Élő Sport

Hattal is vezettünk, mégsem jött össze az elődöntőbe jutás a kézivébén

Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP

A magyar kézilabda-válogatottt hosszabbítás után 35-32-re kikapott Franciaországtól a világbajnoki negyeddöntőben.

Egészen szenzációsra sikerült az első félidő első szakasza. A magyar csapat rendkívüli elszántsággal vetette magát küzdelembe és Mikler Roland bravúrjaira építve folyamatosan növelte az előnyét. A 11. percben már 7-1-re vezettek a mieink, ám itt egy kicsit elfáradt, Guigou pedig elkapta a fonalat, szinte az egyetlen volt sokáig, aki túljárt Mikler eszén. Sajnos egy kilencperces leblokkolásnak hála 5-0-s szériát produkált a legutóbbi vb bronzérmes, a hajrában már az egyenlítésésért támadott a francia csapat. Ebbe azonban belebakizott, így végül mi dobtunk gólt és 14-12-re hoztuk az első fél órát.

Mikler Roland az IHF statisztikái szerint az első félidőben 11 védést mutatott be, egészen szenzációs volt.

Térfélcsere után nagyon felgyorsította a játékát Franciaország, ami érezhetően kényelmetlen volt a mieinknek. Támadásban nehézkesek, pontatlanok lettünk, ráadásul minden magyar gólra azonnal jött egy francia is. Apránként felőrölték a mieinket, két-három góllal is ellépett Franciaország, miközben a magyar csapat idegesen támadott és szellősebben védekezett. Ahogyan ellenfelünkben jókor léptek játékba kulcsemberek, úgy a hajrában Bóka Bendegúz és Máthé Dominik is jókor hozott új lendületet és őrült küzdelem árán 30-30-ra kiegyenlítettünk 17 másodperccel a vége előtt. Hiába kértek időt a franciák, újabb gól nem született, jöhetett a hosszabbítás.

Ebben sok hibával játszottak a magyarok, kijött a rutinban található különbség. A franciák megbüntették a hibáinnkat, így 35-32-vel ők jutottak elődöntőbe. Ezzel együtt

a magyar csapat az első, amelyet nem tudott legyőzni 60 perc alatt a francia együttes.

Magyarország végül az ötödik helyen végzett a világbajnokságon.

Világbajnoki negyeddöntő

Franciaország-Magyarország 35-32 (12-14, 30-30, 32-31), hosszabbítás után
Gíza, zárt kapuk mögött, v.: García, Marín (spanyolok)

lövések/gólok: 56/35, illetve 50/32
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 3/2
kiállítások: 8, illetve 6 perc

További negyeddöntős eredmények:

Spanyolország-Norvégia 31-26 (21-15)
Svédország-Katar 35-23 (14-10)
Dánia-Egyiptom 35-35 (16-13, 28-28, 31-29, 34-34, 34-35), hétméteresekkel: 4-3

Pénteki elődöntők:

Dánia-Spanyolország 17.30
Svédország-Franciaország 20.30

13-12

Ancsin elejtette a labdát, amiből Guigou villámgyorsan betalált. Mi annál nehezebben, de Lékai meglepte Gerard kapust, csakhogy eszméletlen tempóban jött az újabb francia találat Abalónak köszönhetően. Ezután Bodó lövését tolta kapu fölé Gerard, így egyenlítésért támadhat ellenfelünk 80 másodperccel a vége előtt. Időt is kértek.

12-10

Nagyon kellett egy Mikler-védés, amiből aztán Rosta megiramodott, Bodóhoz passzolt, őt pedig háromra növelte az előnyünket. Sipos kapott újabb kiállítást, ráadásul ezután hamar betalált Fabregas, 12-10-re megyünk a hajrában.

11-9

Máthé Dominik kapu mellé hajította a labdát, Mikler Roland viszont Richardson kísérletét is kivédte. Ellépte a támadást Bodó, így Guigou lerohanásból bevette a magyar kaput, majd Remili is gólt dobott. A kilenc percre húzódó 5-0-s sorozat után Bóka szélről betalált. A túloldalon addig-addig ügyeskedtek a franciák, míg Karabatichoz került a labda, ő meg nem hibázott. Szerencsére Ancsin átlövésből gólt dobott, így apránként jönnek vissza a magyar gólok.

9-6

Váratlan figurával próbálkoztunk, de a lövés kimaradt, ez volt az első védése Gerardnak, túloldalon Mikler bemutatta a sokadikat is, de a kipattanó már megint az ellenfelünké lett. Mem találta el a lécet, Bodó bombáját viszont hárította Gerard. A labda oldalt ment ki, így építhettük a következő akciót, ez is elakadt a kapusban, már öt perce nem lőttünk gólt, Remili viszont betalált.

9-4

Örökké nem tarthatott a gólcsend, Guigou bevette a magyar kaput, de ez minket nem zavart meg, Szita passzát Bánhidi értékesítette, majd Mikler védett nagyot, de a kipattanónál pechünk volt, Bánhidi labda helyett ellenfelet talált, így hetes és kiállítás jött, Goigou átemelte Miklert. Rosta szerzett újabb gólt, majd Remili ziccerét védte bravúrral Mikler, de elveszítettük a labdát és Goigou  lerohanásból szépített.

7-1

Mikler ötödik védése is megérkezett, ezt követően Pedro Rodríguez Álvarez csent el egy labdát, majd az ötödik gólunkat is bedobta. Ezután viszont Sipost két percre kiküldték, mert Mahét felborította. Mahé viszont csúnyán elpasszolta magát, így aztán nyugodtan pörgethettük az órát támadásban. Az akció végén Bánhidi kapott volna remek labdát, de Fabregas földre vitte, amiért kiállítást kapott. Ráadásul mi bedobáljuk a helyzeteinket, ellenfelünk viszont megzavarodott, Remili léc fölé lőtte a kilencedik francia lövést, míg Lékai már 7-1-re módosította az állást! Óriásit megyünk!

4-1

N’guessan durrantott kapu fölé, majd Mahé lövését is hárította Mikler, de Fabregas gyűjtötte be a kipattanót és véget vetett a francia gólcsöndnek. Karabatic lökdösődött védekezés közben, amiért sárga lapot kapott, majd Lékai talpról, takarásból dobott szép gólt, Mikler pedig N’guessan újabb lövését védte ki, már négy védése van! A túloldalon ráadásul Lékai újabb gólt dobott, ez igen!

2-0

Mikler rögtön egy védéssel kezdett, Mahé pedig egy szabálytalansággal, úgy arcon csapta Szita Zoltánt, hogy a magyar kézis a padlón végezte, emberelőnybe kerültünk. Máthé Dominik első lövéséből betalált, majd Mem kísérletét védte a magyar kapus. Remili beverekedte magát a védők között, de pontatlan volt a lövése, Szita viszont lerohanásból betalált, remekól kezdtünk!

0-0

Indulunk, a kékmezes franciák kezdik a meccset.

Ilyenkor szeretjük a statisztikákat!

A francia szövetség szerint 43 meccsen játszott egymással a két válogatott, ebből 22-szer a mieink győztek, 17-szer pedig a franciák. Tétmeccsen utoljára nagyon régen, 2012-ben találkozott egymással a két csapat az Eb-n, akkor is a magyarok győztek 26-23-ra.

Olvasói sztorik