Sport koronavírus

Megmenekült a norvég szigortól, Dániától függ a női kézi-Eb sorsa

Alig valamivel több, mint két hét múlva elkezdődik a női kézilabda-Eb, ám arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy a magyar válogatott hol játssza majd a mérkőzéseit. Ennek oka, hogy a társházigazda norvégok hétfőn bejelentették,

visszalépnek a meccsek rendezésétől, márpedig a magyarok az eredeti tervek szerint Trondheimben játszottak volna a csoportkörben.

Kézilabda Eb-t nem rendeznek a norvégok, de nemzetközi kupameccseket igen
Kedden enyhítettek a szigorú törvényen, sportban nem lesz beutazási karantén.

Sőt, a torna mérkőzéseinek több mint felét a városban rendezték volna, így az elődöntőket és a döntőt is. A döntés hátterében természetesen a koronavírus-járvány áll: a norvég és a dán járványügyi előírások nincsenek összhangban, előbbinek kellett volna lazítania, de erre nem volt hajlandó, inkább lemondott a hazai Eb-ről. Ezzel együtt nem hagyták teljesen magára Dániát, a költségeket például megosztja egymás közt a két ország, ám az utóbbinak a héten már elő kellene állnia a vészforgatókönyvvel, nyolc válogatottat érint ugyanis a norvégok visszatáncolása.

Végre jó hírt is kaptak a Fradi kézilabda-szurkolói
Háfra és Schatzl ugyan távozik a nyáron, de a válogatott kapus, Bíró Blanka hosszabbított.

A dán statisztika rosszabb, ott hogy lehet mégis Eb?

A döntés kissé meglepő, ha csak a járvánnyal kapcsolatos számokból akarunk kiindulni, mert azt látjuk, hogy Norvégiában jobb a helyzet, mint a dánoknál.

  • Dániában eddig bő 60 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak és 765-en haltak bele a betegségbe.
  • Norvégiában 29 ezer 514 beazonosított fertőzött közül 298-an haltak meg a pandémia következtében.

Ugyanakkor a második hullám ott is érezteti a hatását, 500-700 új esetről érkeznek a jelentések naponta, és hétfőn elhunyt négy beteg. Márpedig a vírus ellen eddig is szigorúan védekeztek és ezen egy Európa-bajnokság miatt sem változtatnak.

Még szeptemberben született meg az a döntés, hogy az eredetileg tervezett két város, Oslo és Trondheim közül csak utóbbiban lesznek mérkőzések, a kevesebb utazással csökkent volna a fertőzés veszélye, és ez persze költséghatékonyabb megoldás is lett volna. Csakhogy a egészségügyi hatóságok elég komoly szabályokat hoztak:

ha egy játékos vagy stábtag megfertőződne, nem csak neki, az egész válogatottjának karanténba kellene vonulnia. És annak a csapatnak is, amelyikkel játszottak előtte.

Ezen nem voltak hajlandóak enyhíteni és be kell lássuk, hogy így azért elég nehéz lenne megrendezni az Eb-meccseket, mert szinte borítékolható a halasztás, miközben így is elég feszes a kézilabda versenynaptára. Az Eb-t pedig két és fél hét alatt lezavarják (december 3-20.), a csapatok kétnaponta pályára lépnek majd.

Ezt a szigort a Ferencváros is megtapasztalta már. A magyar csapat játékosai Bajnokok Ligája-mérkőzésre utaztak az északi országba szeptemberben, itthon leteszteltek mindenkit, az eredmények negatívak lett. Kint ismét mintát vettek a fradistáktól, a csapatból ketten is koronavírusosnak bizonyultak. A mérkőzést elhalasztották, a csapat nagy része különgéppel utazott haza, a két fertőzött játékos pedig csak később hagyhatta el Norvégiát.

De karanténba került a napokban a norvég labdarúgó-válogatott is és elmaradt a Románia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés. Egy kerettag teszteredménye mutatta ki a fertőzést, ami után az egészségügyi hatóságok megtiltották a szövetségnek, hogy a többiek akár negatívan is útnak induljanak belengetve, hogy az a szabályok megszegése lenne. Úgyhogy kénytelenek voltak összehívni egy B-csapatot, azzal állnak majd ki Ausztria ellen szerdán.

Többször is elmondtuk már, a norvég hatóságok világbajnok módon kezelik a vírushelyzetet

– mondta Kaare Geir Lio, a norvég szövetség elnöke a bejelentéskor azzal kapcsolatban, miért is álltak el a rendezéstől.

Európai kézisztárok érvelnek a férfivébé megrendezése ellen
Domagoj Duvnjak és Aron Palmarsson szerint nem szabadna kockáztatni.

És akkor hol játszik a magyar válogatott?

A dánok sincsenek könnyű helyzetben, egy helyszínt már ki kellett húzniuk a listából. Frederikshavn az ország északi régiójában található, ahol nemrég szigorítottak a járványszabályokon, miután nyércekben a koronavírus egy mutálódott fajtáját mutatták ki és megfertőződött vele 12 ember is.

Az EHF ugyan keddre ígért választ a norvég bejelentés után, a dán szövetség elnöke, Per Bertelsen kért egy kis türelmet, mégiscsak egy teljes Európa-bajnokság megrendezéséről van szó, komolyan át kell beszélniük a dolgokat.

„Nagyon sok ember, mint ahogyan a kormány is, azon dolgozik, hogy az Európa-bajnokságot megrendezhessük. Viszont biztosnak kell lennünk abban, hogy az egészségügyi szempontokat figyelembe véve biztonságosan meg tudjuk rendezni a tornát” – írta a tv2.no-nak válaszában a sportért felelős kultuszminiszter, Joy Mogensen.

Úgyhogy hivatalosan még semmit sem tudunk, de lapértesülések szerint alighanem Koldingban lesznek majd azok a csoportmérkőzések, amelyeket eredetileg Trondheimben rendeztek volna. Az egyenes kieséses találkozókat Herningben rendezik meg.

A magyarok Horvátországgal, Szerbiával és a világbajnok Hollandiával szerepelnek egy négyesben. Három csapat is továbbjut a középdöntőbe, ahol majd a D csoport továbbjutói lesznek az ellenfelek.

Kiemelt kép: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik