Sport

Nyomozók szállták meg a teniszszövetséget, Lázár János feljelenti a korábbi főtitkárt

A Magyar Tenisz Szövetség elnöksége az augusztus 11-i ülésén úgy döntött, büntetőjogi eljárást indít a korábbi főtitkár, Richter Attila ellen, és a visszahívását kezdeményezi az International Tennis Federation (ITF) és a Tennis Europe nemzetközi szervezetek posztjairól. Információnk szerint a NAV meg is kezdte a vizsgálódást.

Lázár János fideszes képviselőt, a Miniszterelnökség korábbi vezetőjét július 27-én választották meg a Magyar Tenisz Szövetség elnökének. Lázár nem éppen ideális állapotban vette át a szövetséget, amely 3,8 milliárdos tartozást halmozott fel, így érthető, ha a korábbi elnök, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő körül végül teljesen elfogyott a levegő.

Lázár János az új elnök, így nem számolják fel a teniszszövetséget
A korábbi elnök, a fideszes országgyűlési képviselő Szűcs Lajos nem jelent meg a teniszsportág tisztújító közgyűlésén, maga helyett levelet küldött.

A szervezet gazdálkodása miatt a Fővárosi Főügyészség már 2018 őszén nyomozást indított, ami után sorra mondtak le az elnökség tagjai. Idén májusban derült ki, hogy 3,8 milliárd forintos tartozást görget maga előtt a szövetség, ebbe beletartoznak fantomtornák miatti kártérítési összegek, támogatott versenyzőknek és a munkavállalóinak sem fizetett az MTSZ, de a legnagyobb összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma – pontosabban a magyar állam – követeli vissza. Richter Attila 2020 februárjában mondott le a főtitkári pozícióról az anyagi problémák felszínre kerülését és azt követően, hogy kiderült, nem rendezik meg a február 17-23. közöttre tervezett WTA-tornát Magyarországon.

A Magyar Teniszszövetség főtitkára már bele is bukott a magyarországi torna elvesztésébe
Richter Attilát leváltják az MTSZ-ben betöltött posztjáról.

A Lázár megválasztása utáni rendkívüli alakuló elnökségi ülésen az a határozat született, hogy az átadás-átvétel mielőbbi lebonyolítása érdekében az új elnökség betekintést kíván nyerni a szövetség korábbi vezetése által megkötött szerződésekbe.

A szövetség augusztus 11-én ismét elnökségi ülést tartott, amelyen előkerült a korábbi szerződések témája is, majd Lázár bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz a korábbi főtitkár, Richter Attila ellen,

mert elnökségi határozat, fedezet és szerződött helyszín hiányában kötött meg szerződést a WTA 250-es torna magyarországi megrendezésére.

De egyben arra is felkérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg az ugyancsak Richter által megkötött két másik céggel kapcsolatos ügyleteket is.

Mindez azért is érdekes, mert a szövetség honlapján megjelent tájékoztatás szerint Lázár a feljelentést nem ismeretlen tettes, hanem célzottan Richter ellen teszi – ami azt sejteti, hogy a volt miniszter a párttársának és elődjének, Szűcs Lajosnak a felelősségét nem vizsgálná.

Információnk szerint a haladéktalanul megkezdett intézkedések részeként augusztus 13-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói megszállták a szövetség székházát, és az egész napot ott töltve vizsgálódtak.

Az elnökség Richter visszahívását kezdeményezi az International Tennis Federation (ITF) és a Tennis Europe nemzetközi szervezetek tisztségviselői és bizottsági posztjairól. De az elnökváltáskor megszokott protokoll szerint visszahívja Szűcs Lajost és Juhász Gábort is a MOB Olimpiai tagozatának tagsági képviseletéből, a helyükre pedig Lázár Jánost és Schmitt Grétát (a korábbi köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál lányát) jelöli.

Kiemelt fotó: Richter Attila (Marjai János/24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik