Sport

Odavágott a francia kéziszövetségnek a kirúgott kapitány, majd mindent letagadott

Januárban a sikertelen Európa-bajnoki szereplés után a Francia Kézilabda Szövetség menesztette Didier Dinart-t, a férfiválogatott szövetségi kapitányát. A játékosként kétszeres olimpiai, háromszoros világ és kétszeres Európa-bajnok edzőként is begyűjtött egy vb-aranyat, illetve vb- és Eb-bronzot, a mostani 14. hely azonban megbocsáthatatlannak tűnt.

Ezer éve nem volt ilyen: kirúgták a francia férfi kézisek kapitányát
Didier Dinart ideje az Eb-kudarccal lejárt, felkészül Guillaume Gille.

A szakember bő négy hónap után megszólalt a Francetv.fr által közzétett cikkben, amelyből kiderült, nagyon neheztel a lépés miatt.

„Csodálkozom azon, ahogy bántak velem. Az Eb-kiesésünket követően azonnal megerősítettek a posztomon, majd két héttel később a televízióban is ezt mondták, másnap pedig a segítőmtől tudtam meg, hogy már nem én vagyok a szövetségi kapitány.

Kicsit úgy érzem, hogy úgy dobtak el, mint egy papír zsebkendőt, pedig 23 évet töltöttel el itt játékosként, asszisztensként, kapitányként

olvasható.

Legutóbb 1985-ben esett meg ilyen csúfság regnáló kapitánnyal, akkor Jean Nitának kellett mennie, miután a válogatottal kiesett a világbajnokság C csoportjába.

„Úgy érzem, hogy nem részesültem ugyanolyan bánásmódban, mint előttem Daniel Costantini és Claude Onesta. Daniel 1995 és 2001 között hat évig maradt trófea nélkül, Claude-nak is öt évbe telt, hogy 2006-ban először nyerjen. Nekem ez volt az egyetlen versenyen, amelyet nem vezettem dobogóra a csapatot. Nehéz megérteni ezt a kettős mércét.”

Hozzátette, fáj neki, hogy a szövetség az Eb óta nem vette fel vele a kapcsolatot, noha abban bízott, még valamilyen feladatot azért kap. „A szerződésem szeptember 1-jén jár le, de egyelőre semmit sem ajánlottak fel számomra” – panaszkodott.

Már önmagában ez a kifakadás is hírértékkel bír, azonban Dinart tett egy csavart a történetbe: szombaton azt állította, nem adott interjút a France Televisionnak.

„Biztosítani szeretném önöket, hogy nem ismerek magamra a pénteken közzétett cikk állításaiban. Nem találkoztam egyetlen televíziós csatornával sem és nem adtam interjút. Január óta minden felkérésére nemet mondtam” – írta a Twitteren.

Manu Roux, a cikk társszerzője nem sokkal ugyancsak a Twitteren válaszolt: „Kedves Didier, nyilvánvalóan felvettem az összes beszélgetésünket. A legjobb lenne, ha felvállalná a szavait, amelyeket bátornak érzek” – írta.

Kiemelt fotó: ROBERT MICHAEL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik