Sport

Ezer éve nem volt ilyen: kirúgták a francia férfi kézisek kapitányát

Emberemlékezet óta nem fordult elő olyan a francia férfi kézilabdázás történetében, mint vasárnap: a szövetség a gyenge Európa-bajnoki szereplés miatt menesztette aktuális szövetségi kapitányát, Didier Dinart-t.

Legutóbb 1985-ben esett meg ilyen csúfság regnáló kapitánnyal, akkor Jean Nitának kellett mennie, miután a válogatottal kiesett a világbajnokság C csoportjába. A helyére érkező Daniel Costantini öt év alatt visszavezette az A csoportba a csapatot, 1992-ben olimpiai 3., 1995-ben és 2001-ben világbajnok lett.

Claude Onesta 2001 és 2016 között két olimpiai, három világ- és három Európa-bajnoki aranyat nyert, majd távozásával segítőjének, Didier Dinart-nak adta át a feladatkört, aki 2017-ben vb-t nyert a csapattal, a 2018-as Eb-n, majd a tavalyi világbajnokságon azonban már csak egy-egy bronzérem jött össze.

Kiestek az olimpiai ezüstérmes franciák a kézi-Eb-n
A szlovénok pedig a magyarországi légiósok vezérletével nyomták le a svédeket.

A francia források szerint az egy évvel ezelőtti elődöntőben a dánoktól elszenvedett 38-30-as vereség volt az első nagy törés, ezt követte az április, portugáliai hatgólos vereség az Eb-selejtezőkön. Majd következett a mostani kontinenstorna, ahol a csapat az első két meccsét elbukta (Portugália 28-25-re, Norvégia 28-26-ra verte), így korán kiesett, és csupán a 14. helyen zárt – ez volt a válogatott leggyengébb szereplése az Eb-k során.

Ezek után nem csoda, hogy a szövetség a váltás mellett döntött, és megköszönte Dinart munkáját. Pedig két hete még Philippe Bana, a válogatott technikai igazgatója és Joël Delplanque, a szövetség elnöke kitartott mellette, és azt mondta, a francia kézilabdázásban mindig hagynak elég időt a munkára, még válság idején is.

A L’Equipe szerint azonban az Eb-búcsú után annyira megromlott a kapcsolata a játékosokkal, hogy muszáj volt váltani, így eddigi segítője, Guillaume Gille feladata lesz, hogy az április 17-19-e közötti, párizsi olimpiai selejtezőn kivívja a tokiói szereplést Horvátországgal, Tunéziával és Portugáliával szemben.

Kiemelt fotó: AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik