Sport

A videózás után kizárták az Eb-győztes magyar gyorskorcsolyaváltót

500 és 1000 méteren Liu Shaolin Sándor, 1500 méteren és az összetettben öccse, Liu Shaoang lett aranyérmes a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, így az 5000 méteres váltó előtt az volt a kérdés, otthon tartja-e mind az öt első helyet a magyar csapat.

A váltók döntőjében a két Liu mellett két Kruegerrel, Cole-lal és John-Henryvel állt fel a magyar csapat, amelynek Hollandia, Olaszország és Oroszország volt az ellenfele. Óriási volt az utolsó néhány kör, a hollandok, az oroszok és a magyarok is vezettek, aztán Liu Shaolin Sándor nagyon vagány előzésekkel végül behozta az első helyre a magyar csapatot.

A debreceni Főnix-csarnok közönsége és a magyar váltó lelkesen ünnepelt, azonban a videós visszanézés után kizárták a magyar csapatot, az indoklás szerint Liu Shaolin Sándor keresztbe korcsolyázott az utolsó váltásnál orosz ellenfele, Szemjon Jelisztratov előtt, ezt a manővert pedig a zsűri szabálytalannak ítélte, így az oroszokhoz került végül az aranyérem.

A tavaly bronzérmes női négyesből ezúttal Kónya Zsófia maradt ki, azaz Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Sziliczei-Német Rebeka és Bácskai Sára Luca lépett jégre. A hazai váltó a 3000 méteres táv elején a negyedik helyen utazott az olasz, a címvédő holland, valamint az orosz csapat mögött. Amikor Bácskai megpróbált előzni, kilökte orosz vetélytársát.

Közben az élre álló hollandok fokozták a tempót, melynek nyomán a magyarok leszakadtak. Az olaszok ugyan tudtak tapadni, de előzésre esélyük sem volt, így Suzanne Schulting a lehetséges öt aranyból mindet megnyerte. A magyarok hiába értek harmadikként célba, nem örültek, mert érezték, hogy a zsűri kizárja őket, és ez így is lett, az oroszoké lett a bronzérem.

A magyarok négy arany- és három ezüstéremmel zárták a hazai rendezésű Eb-t, mindegyik érem a Liu testvérek nevéhez fűződik.

A Liu testvérek ismét egymás között osztották le az Eb-aranyakat
1000 méteren és összetettben is csak az volt a kérdés, hogy Shaolin vagy Shaoang lesz az első.

Eredmények:

férfi 5000 méteres váltó:
1. Oroszország (Danyil Ejbog, Gyenyisz Ajrapetjan, Pavel Szitnyikov, Szemjon Jelisztratov) 7:06.884 perc
2. Hollandia (Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat) 7:06.984
3. Olaszország (Andrea Cassinelli, Marco Giordano, Tommaso Dotti, Yuri Confortola) 7:07.055
4. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger Cole, Krueger John-Henry)

 

női 3000 méteres váltó:
1. Hollandia (Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries) 4:12.877 perc
2. Olaszország (Arianna Fontana, Cynthia Mascitto, Martina Valcepina, Nicole Botter Gomez) 4:13.022
3. Oroszország (Jekatyerina Jefremenkova, Jekatyerina Konsztantinova, Jeminya Malagics, Szofija Proszvirnova) 4:25.577
4. Magyarország (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Szliczei-Német Rebeka, Lockett Deanna)

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik