Sport

A magyarok 21 év után, a spanyolok először nyerhetnek póló-Eb-t

Hazai pályán játszhat Eb-döntőt a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely 19 órakor száll vízben a Duna Arénában Spanyolország ellen. A két csapat a csoportkörben már találkozott egymással, akkor 11-11-es döntetlen lett a vége.

A meccs nagy részében vezetett, mégsem nyert a pólóválogatott
Nagy lehetőséget szalasztott el az Európa-bajnokságon a férfi vízilabda-válogatott.

A két csapat között végül a gólkülönbség döntött a csoportelsőségről, és mivel a magyarok az utolsó meccsükön 26-0-ra verték Máltát, így megkaparintották az első helyet, a spanyoloknak pedig nyolcaddöntőt kellett játszaniuk, igaz, a németek nem okoztak gondot számukra, 12-6-tal léptek a nyolc közé.

A negyeddöntőben már jóval nehezebb dolguk volt a spanyoloknak, ötméteresekkel ejtették ki a szerbeket, míg a magyar csapat a szoros első félidő után végül néggyel verte az oroszokat. Az elődöntőben a spanyolok  nagy meccsen, 9-8-ra győzték le a horvátokat a 62 százalékos védési hatékonyságot produkáló Daniel Lopez Pinedo vezérletével, míg a magyarok Montenegró testén keresztül jutottak a döntőbe, többek között Varga Dénes szenzációs megmozdulásának köszönhetően.

Nem lehet elégszer visszanézni Varga Dénes elődöntős csodagólját
Fordulópont volt ráadásul a Montenegró elleni szépségdíjas találat.

A magyar válogatott eddig 12-szer nyert Európa-bajnokságot, de az utolsó győzelem 1999-ben született meg, amikor Kemény Dénes irányításával 15-12-re nyert a horvátok ellen a többek között Biros Pétert, Kásás Tamást, Kósz Zoltán, Molnár Tamást, Vári Attilát, és a mostani kapitány, Märcz Tamást felvonultató csapat. Azóta kétszer döntőzhettünk, de nyerni egyszer sem tudtunk, a legutóbbi, 2014-es, szintén budapesti Eb-döntőben a szerbektől kaptunk ki 12-7-re.

A Montenegró elleni elődöntő után Märcz azt nyilatkozta a magyar szövetség oldalán, biztos abban, hogy a spanyolok nem játszották ki a csoportkörben vívott meccsen az összes kártyájukat, és motiválhatja az ellenfelet, hogy még sosem tudták megnyerni az Eb-t.

A csapatkapitány Varga Dénes azt emelte ki, hogy a spanyolok taktikailag nagyon felkészültek lesznek, és az elejétől a végéig meg akarják csinálni, amit a meccs előtt elterveztek.

„Hozzátenném, hogy nem feltétlenül fizikálisan lesz nehéz a mérkőzés, hanem azért, mert a spanyoloknak olyan hosszú a padjuk, hogy gyakorlatilag négy negyeden keresztül tudják tartani ugyanazt a tempót” – magyarázta Varga.

Vámos Márton úgy érzi, a spanyoloknak nem fekszik annyira a magyarok  játéka, és könnyebben tudnak érvényesülni a délszlávok ellen. A 19 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport adja, a 24.hu pedig szöveges tudósításban közvetíti.

Az Eb-helyosztók programja:

14.30: Oroszország – Görögország (a 7. helyért)
16.00: Olaszország – Szerbia (az 5. helyért)
17.30: Horvátország – Montenegró (a 3. helyért)
19.00: Spanyolország – Magyarország (döntő)

Kiemelt kép: MTI/Czagány Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik