Sport

Majdnem bejött a női pólósoknak a mindent vagy semmit felfogás

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem ezt az eredményt várta, de gratulált játékosainak a világbajnoki ezüstérmes spanyolokkal szemben elveszített Európa-bajnoki elődöntőt követően.

Tovább tart a spanyol átok, kikapott az Eb-elődöntőben a női pólóválogatott
Az utolsó negyedben négy góllal elengedtük őket, a végére maradt egy gól előnyük.

„Az elején jól védekeztünk és rendben voltak a blokkok, de aztán az utolsó negyed elején akadtak védekezésbeli hiányosságaink, amelyek a kipontozódások és a sérülések miatti fáradtságnak tudhatók be” – nyilatkozta Bíró Attila, aki szerint az, hogy a végén egyáltalán vissza tudtak jönni a mérkőzésbe, egy mindent vagy semmit játéknak volt köszönhető, ugyanakkor az utolsó másodpercekben nem volt szerencséjük a hét a hat elleni akció befejezésekor.

„Nem ezt az eredményt vártam, de gratulálok a lányoknak, mert ilyen szívvel játszani óriási dolog, amely hitet adhat a bronzmérkőzésre és az olimpiai selejtezőre is” – tette hozzá a kapitány.

Kiemelte, fontos lenne megszerezni a bronzérmet, mert akkor a csapat az olimpiai selejtezőre olyan érzelmi töltettel utazhatna el, amely ha nem is garantálja az olimpiai részvételt, de többletet tud adni ahhoz, hogy megszerezze a kvótát.

Vályi Vanda elmondta, annak ellenére, hogy sokáig fej fej mellett haladtak a csapatok, úgy érezte, inkább a spanyolok akarata érvényesül. Aztán a negyedik negyed elején kaptak egy 4-0-s darát, ami annak volt betudható, hogy a rivális felismerte a védekezési hibákat. Ezek azért alakulhattak ki, mert a kipontozódások és Gurisatti Gréta sérülése miatt – a magyar játékosnak már az első negyedben eltört az ujja és kérdés, hogy a bronzmérkőzésen bevethető lesz-e – át kellett alakítani a játékrendszert.

„Ez persze egyáltalán nem mentség semmire, ha valaki új helyre kerül, ugyanúgy kellene teljesítenie, de ez nem sikerült” – fűzte hozzá a fiatal magyar játékos, aki kiemelte, egy óra alatt el kell felejteniük ezt a találkozót, hogy százszázalékosan a legutóbbi Eb-n győztes hollandok elleni bronzcsatára koncentráljanak.

Leimeter Dóra azt mondta, azzal, hogy a végén egy gólra visszajöttek négygólos hátrányból, bebizonyították, hogy a csapatnak óriási tartása van.

A magyarok elődöntőben elszenvedett 11-10-es veresége azt jelenti, hogy a tornán szerezhető egyetlen olimpiai kvóta a döntős oroszoké lesz, mivel a spanyolok tokiói indulása már korábban biztossá vált.

A magyar csapat március közepén a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással, amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak, akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.

Kiemelt kép: MTI/Czagány Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik