Sport

Ízléstelen kabalákban nincs nálunk nagyobb világbajnok

Minden valamirevaló világesemény népszerűsítéséhez szükség van egy könnyen megjegyezhető, jópofa kabalára, és úgy tűnik, mi, magyarok nem csak a világversenyek rendezési jogának elnyerésében vagyunk erősek, hanem abban is, hogy mindig sikerül olyan kabalát választani, amire aztán garantáltan mindenki odafigyel.

Főleg a vizes sportágaknál figyelhető meg az a tendencia, hogy egymás után sikerült megnevettetni/lesokkolni a közönséget a kiválasztott kabalával.

A 2017-es budapesti vizes vébé kabalaállata Bol-dog, a puli lett, akinek már a neve láttán ugrottunk volna egy fejest a leengedett medencébe a 10 méteres toronyból, de szerencsére a külseje is előnyös volt, mert úgy nézett ki, mintha az Omega énekesét, Kóbor Jánost mintázták volna albínó változatban, két súlyos monoklival és kinyújtott nyelvvel.

bol-dog (Array)
Megszületett a vizes-vb legnagyobb magyar kudarca
Nem tartott sokáig a vizes-világbajnokság okozta örömködés. Máris itt van az új téma, Bol-dog, akin boldog, boldogtalan köszörüli a nyelvét.

Az úszószövetség (MÚSZ) akkori elnöke, Gyárfás Tamás azt mondta, Bol-dogot egy barátjának köszönhettük, aki ingyen tervezte meg közutálatnak örvendő pulifélét.

Bol-dog (Array)
Gyárfás elárulta, kinek köszönhetjük Bol-dogot
Gyárfás Tamás szerint ami most az embereknek nem tetszik, az nem is az igazi, ő a Ron-da. Az igazi még Medvegyev orosz elnöknek is tetszett.

Aztán jött a szövetség közleménye, miszerint Bol-dog kimúlt, de még a viccesnek szánt közleménnyel is sikerült egyeseket megsérteni, amikor azt írták bele, hogy Bol-dog koraszülött volt.

bol-dog (Array)
Feszültséget generált, hogy Bol-dog koraszülött volt
A KORE levelet írt a szövetségnek, amelyben ízléstelennek nevezte a koraszülöttség ilyen kontextusban való említését.

Az úszószövetség pályázat útján kereste Bol-dog utódját, majd 2016 novemberében, nagyjából fél évvel a nagy esemény előtt le is leplezték Water Lillyt és Water Willyt. Meglepő vagy sem, de velük sem volt minden rendben, bár tény, hogy Water Willynek komoly múltja van a vizes sportokban, tekintve, hogy egy kádban használatos műpéniszt is éppen ugyanígy hívnak.

Van egy kis bibi a budapesti vizes-vb egyik kabalájával
Water Lilly és Water Willy a jövőben már csak Lilly és Willy lesz.

Az úszószövetség kikérte magának a méltatlan támadásokat, úgy tűnik, nem volt senki, akinek beugrott volna, hogy az angol szlengben a willy a farok egyik megfelelője. A MÚSZ-nál Jules Verne regényhősének rajzfilmes verziójára, Willy Foggra asszociáltak a Willy szó hallatán, így végül megtartották őt, bár később mégis átkeresztelték Lalira.

Vizes-vb: Willy Wonka és Willy Fogg miatt marad Water Willy is
Közleményt adtak ki a szervezők Water Willy miatt.

Augusztusban a junior úszók világbajnokságát rendezték a Duna Arénában, és a kabala kiválasztásánál ismét az volt a szempont, hogy valami hungarikum legyen a befutó. Somlói galuska? Lángos? Szilvapálinka? Hmm, nem rossz, de legyen inkább a… Rubik-kocka! Valahogy így nézhetett ki az ötletelés, aminek a végén megszületett Cubeman.

Rubik-kocka lett a budapesti junior úszó-vb kabalafigurája
Meglehetősen szürreális kabalát választott a Magyar Úszószövetség.

A vízilabdázó sem akartak lemaradni, a januári Európa-bajnokság figuráját, Vízipókot hétfőn mutatták be – az internetes kommentelők nagy örömére.

Vízipók lesz a budapesti vízilabda-Eb kabalafigurája
A népszerű rajzfilmfigurát egész Európában megismerhetik.

A csodapók tényleg egy csoda lett, az emberek nem igazán értették, kik és hogy adhatták az áldásukat egy tangás, a fenekéből légbuborékot növesztő valamire, és a kommentcunami láttán gyorsan reagált is a szövetség, közleményben jelezve, hogy ezt bizony elrontották.

„A kis vízipókot szeretjük, szeretitek, a nagyot újratervezzük. Egyúttal várjuk a józan és hallucinogéneket nélkülözni tudó bábtervezők jelentkezését!” – írja a pólószövetség az újratervezésről szóló közleményben, megtartva azt a jó magyar szokást, hogy finoman lerázza magáról a felelősséget, mintha bárki rájuk erőltette volna, hogy muszáj sokkolniuk a világot az első alkotással.

Hogy a futballpályákon sincs minden rendben, azt a Fradinál láthattuk, ahol a zöld sast sikerült olyan új külsővel ellátni, hogy attól a fradisták idegrángást, az újpestiek, kispestiek, debreceniek pedig súlyos hasfájást előidéző röhögőgörcsöt kaptak. A Fradinál családbarátnak és lendületesnek titulálták az új sast, de a szurkolók inkább egy gagyi csirkét láttak benne, akit még a farsangról is hazazavarnának.

fradi-sas (fradi-sas)
Százból hat embernek tetszik a Fradi-sas
Olvasóink többsége szerint inkább egy csirkéhez hasonlít a Ferencváros kabalája.

Bónuszként még idevehetjük a kormány kedvenc határon túli csapatának, a DAC-nak a bravúrját, ahol úgy gondolták, kell egy olyan kabala, amely a Kárpát-medencében őshonos, és kifejezi a klub értékeit, vagyis harcias, szívós és ellenálló.

Teljesen logikus, hogy ezek után a mangalicára esett a választás, és a neve is adta magát: Mangalaci.

Mi csak kínunkban mosolyogtunk, a dunaszerdahelyi drukkerek viszont meglehetősen markáns véleményt fogalmaztak meg róla, így egy nappal a bemutatása után Mangalaci el is tűnt a süllyesztőben.

Eltűnt a DAC honlapjairól Mangalaci, a mangalica
Csütörtökön bukkant fel az új kabala, péntekre nyoma veszett.

Kiemelt kép: Magyar Úszó Szövetség / Szaka József

Ajánlott videó

Olvasói sztorik