Sport

Sós Csaba: Tusup még egy úszót sem hozott fel a világ tetejére

A DIGI Sport vendége volt Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya. A téma a kvangdzsui világbajnokság volt, amelyen a medencében négy magyar arany született a duplázó Hosszú Katinka, valamint Milák Kristóf és Kapás Boglárka révén. Sós azt mondja, az eredmények ellenére egy pillanatig sem szabad hátradőlni, mert ha kicsit is kiengednének, a riválisok egyből előznének.

A beszélgetés két legizgalmasabb témája Kenderesi Tamás szexuális zaklatási ügye, valamint Shane Tusup újbóli szerepvállalása volt. Kenderesi ügyéről Sós azt mondta, ő felel minden úszóért, aki egy világeseményre kiutazik, és egyben mindegyik sportolót meg kell védenie.

Ő ott kint vétkezett, meg is hozták az ítéletet az ügyében, nem kriminalizálták, de kapott büntetést. A magyar szövetség sem mehet el szó nélkül a történtek mellett, fegyelmi ülés vár rá, ahol arányosan megkapja majd a büntetését. Ne felejtsük el, hogy világklasszis versenyzőről van szó, aki Milák Kristóf mögött második az élő örökranglistán, és ha Milák ne adj Isten megbetegedne az olimpián, akkor Kenderesi állna favoritként a rajtkőre. Persze ez nem menti fel

– magyarázta Sós. Amikor arról kérdezték, hogy nem töri-e meg ez a kálvária az úszót, a kapitány azt felelte, Kenderesi azért sportoló, hogy ne törjön meg, és egy klasszis arról ismerszik meg, hogy miként reagál, amikor bajban van.

Kenderesi Tamás lelkileg összeroppant
A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor állítja ezt.

Shane Tusup a 24.hu-nak adott interjúban még azt mondta, hogy semmi kötődése nincs már az úszáshoz, majd bejelentette, hogy átvette az olaszok vegyesúszója, Ilaria Cusinato felkészítését.

Tusup új tanítványa sírással zárta az első két napot
Ilaria Cusinato Hosszú Katinkát tartja a referenciapontnak jelenleg az úszásnemében.

Sós először azt mondta, nem bírja el a tömegkommunikáció nyilvánossága a véleményét, de azért csak kifejtette szolidan, mit is gondol.

Szerinte egy dolgot semmiképpen nem lehet elvitatni az amerikai edzőtől, Hosszú Katinkát csúcsformába hozta a riói olimpiára, ahol a közös munkájuk három aranyérmet eredményezett.

“Hosszú felkészítésébe Tusup akkor kapcsolódott be, amikor Katinka már világbajnok volt. Úszót ő még ne hozott fel a világ tetejére, de az igaz, hogy a kiteljesedésében volt szerepe. Ha a hagyományosan erős olasz úszóiskola révén Cusinato nem tudta eddig megelőzni Hosszút, akkor szerintem nincs az a megoldás, amivel kilenc másodpercet tud javítani, ennyi ugyanis a különbség kettejük legjobb ideje között. Még egyszerűbben mondva, Hosszú osztja a lapokat, ha ő jól fel tud készülni, akkor senkinek nincs esélye ellene” – fejtegette Sós.

Kiemelt kép: Kisbenedek Attila / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik