Sport

Shane Tusup visszatér, Katinka legnagyobb ellenfelét edzi

Háromszoros olimpiai bajnokunk korábbi amerikai férje az olasz Illaria Cusinatoval szövetkezett, aki 200-on csupán nyolc századdal volt Katinka mögött 2018-ban.

Shane Tusup úgy látszik kísérletet tesz arra, hogy elvegye korábbi felesége jelenleg eléggé biztosnak tűnő tokiói olimpiai aranyait.

Hosszú Katinka ex-férje és edzője, csütörtökön lapunknak adott exkluzív interjújában még csak arról beszélt, hogy a válása után a padlóra került, ahonnan sikeres golfjátékosként, valamint motivációs tréningek vezetőjeként próbál felemelkedni.

Shane Tusup: Nem tagadom, padlóra kerültem
Az élet néha szívás, mondja Shane Tusup, akinek össze kellett kapnia magát, miután elvált Hosszú Katinkától, különben nem lenne hiteles a motivációs előadásokon. Soha nem tartotta magát úszóedzőnek, de bárki megkeresheti, akinek van egy jó ötlete. Interjú.

Az SzPress Sporthírszolgálat ehhez képest úgy tudja, az időzített „Tusup-bomba” valószínűleg már ma robban, amikor a cseles amerikai bejelenti, hogy a jövőben átveszi egy 15 éves magyar tehetség, Bujdosó Zsombor felkészítésének irányítását is, akinek az „Ironos” időkben egyszer már az edzője volt. Zsombor egy, a szüleivel kötött megállapodás értelmében mostantól Olaszországban készül Shane Tusup irányításával, ahol nem csak vele, hanem Illaria Cusinatoval, a 2018-as Európa-bajnokság vegyesúszó döntőinek kétszeres ezüstérmesével is ő fog foglalkozni. Vele:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#finagwangju2019 ✌🏼

Ilaria Cusinato (@ilariazucchero) által megosztott bejegyzés, Júl 24., 2019, időpont: 3:02 (PDT időzóna szerint)

  • Cosunato a nemrég Dél-Koreában befejeződött világbajnokságon 400 vegyesen 4:43.27-et úszott és messze elmaradt a döntőhöz szükséges időtől. Hosszú ezen a távon 4:30.39-el lett világbajnok.
  • 200 vegyesen 2:12.12-őt úszott a középdöntőben, de ez nem volt elegendő a döntőbe jutáshoz, ahol Katinka 2:07.53-as idővel csapott a célba és nyert.

A jelenleg 13, illetve 5 másodperc különbség nem tűnik ijesztőnek, de ha Shane Cusinatoval hasonló csodát tesz, mint anno 2012-től feleségével, akkor Katinkának és edzőjének, Petrov Árpádnak is fel kell kötnie a gatyát a következő egy évben. Tokióban minden eldől.

Magyar tehetséget is felkarol

A hírt a Dunaharaszti MTK és Bujdosó Zsombor edzője, Lőrinczi György erősítette meg.

A kiemelkedően tehetséges fiú annak idején Tusup és Hosszú Katinka kedvéért költözött fel a szüleivel Debrecenből a fővárosba, talán másfél évig lehetett a tanítványuk, de miután a sikerpáros házassága felbomlott, megállt a fejlődésben, egyedül is érezte magát, ezért jött Dunaharasztiba, és lett a mi versenyzőnk. Nem dicsekvésképpen mondom, de a tehetsége és a szorgalma mellett a jó együttműködésünknek köszönhetően rövid idő alatt 13 másodpercet javult a 400 vegyesen, de nem csak ebben a számban, hanem a 200, a 400 és a 800 méteres gyorson is ő a korosztályának ranglistavezetője. Egy olyan versenyzőről beszélek elismeréssel, aki fantasztikus akarással edz, talán még a csillagokat is lehozathatnám vele az égről

– jelentette ki Lőrinczi György, aki Bencze Brendával együtt nem csak Zsombornak, hanem a junior Európa-bajnok Gyurinovics Fanninak és Kurdi Zsófiának is a mestere.

Nem magasztalom Tusupot, azt se állítom, hogy emberi mivoltában ő lenne a példaképem, ezért nem is értek mindenben egyet vele. Az viszont tény és való, hogy a szakmai tudását nem lehet megkérdőjelezni. Alig egy napja, hogy Zsombor édesapját megkereste Tusup, felvázolta a vele kapcsolatos terveit, és amennyire tudom, elég gyorsan megállapodásra is jutottak. Egyelőre egy esztendőre szóló olaszországi projektről van szó, ennyi idő alatt ki kell derülnie, hogy Tusup mit tud felmutatni. Napi kapcsolatban leszek Zsomborral, a szakmai munkának pedig minden egyes mozzanatát folyamatosan egyeztetni fogjuk. Őszinte embernek tartom magamat, ezért nem is titkolom, hogy a gyors bólintásom mögött érzelmi alapú megfontolás állt. Több mint valószínű, hogy a fejlődése akkor is töretlen lett volna, ha továbbra is velem és a Tüske uszodában edz, de ez most egy hirtelen jött nagy kihívás, ami elől sem Zsombor, sem a családja, de jómagam sem hátrálhattam ki

– mondta a magyar szakember.

Hosszú Katinka: Ezt a meccset Shane nyerte
A háromszoros olimpiai bajnok rendbe teszi az elmúlt másfél év pletykáit. Szerinte olyan emberre nehéz felnézni, aki nem tudja kontrollálni az indulatait. Nagyinterjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik