Sport

Erre a 17 éves srácra kell majd odafigyelnie Milák Kristófnak

Milák Kristóf most a legnagyobb vad a pillangóúszásban, miután 200 méteren Michael Phelps még cápadresszben úszott világrekordját megdöntve nyert aranyérmet a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Az edzőjével, Selmeci Attilával készült interjúnkban kérdeztünk rá, a szakember kiben látja a legnagyobb konkurenciát a tokiói olimpia előtt, Selmeci pedig az utolsó nagy dobásra készülő veteránok mellett egy 17 éves amerikai fiú, Luca Urlando nevét dobta be.

„Könyörgök a jóistennek, hogy Milák Kristóf ne csábuljon el”
A keze alatt lett ifjúsági Európa-bajnok Kovács Ágiból, később azonban tornatanárként is csak szerencsével tudott elhelyezkedni. Interjú Selmeci Attilával, az új úszócsoda, Milák Kristóf edzőjével.

Urlando még júniusban repesztett egy 01:53.84-et, aminél idén csak Milák (négyszer) és Kenderesi Tamás úszott jobbat idén. Az amerikait most testközelből is láthattuk, itt volt ugyanis a junior világbajnokságon, amelyen 100 és 200 pillangón is rajthoz állt.

  • A rövidebb távon elődöntőig jutott, végül a 12. lett;
  • 200-on viszont nem volt nála jobb a mezőnyben, és ugyan az 1:53-től most elmaradt, az 1:55.02-es ideje a felnőtt világbajnokságon például hatodik helyet ért volna számára.

Milák Kristófék egyébként semmit sem bíznak majd a véletlenre, rendesen fel fognak készülni Urlandóból, aki így nem okozhat majd nekik meglepetést Tokióban. Selmeci erről ezt mondta a 24.hu-nak:

Már jeleztem a szövetségnek, tavasszal többször szeretnék Kristóffal Amerikába utazni és speciálisan ellene versenyezni. Idén azt a politikát folytattuk, hogy pillangón a két legnagyobb japán ellenfelével szemben Tokióban, a japán bajnokságon mértem meg. A szövetség kigazdálkodta, kimentünk és jól megvertük őket. Áldom az eszemet, mert egyrészt olyan dolgokat tapasztaltunk, amelyek jövőre, az olimpián is hasznosíthatóak, másrészt Kristóf mély nyomot hagyott bennük. Itt nincs titkolózás. Én szeretném, ha Kristóf amerikai medencében tudna versenyezni Urlando ellen, hogy ne az olimpián ússzanak egymás melletti pályán először, ne ott okozzon meglepetést.

Nyitókép: Ian MacNicol/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik