Sport

Kopasz Bálint álomhajrával, Csipes Tamara nagy fölénnyel nyert aranyat

A szombati napon kilenc döntőre kerül sor a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, négy számban magyar résztvevő is akad.

Elsőként mindjárt Lucz Dóra vágott neki a kajakegyesek 200 méteres távjának, ahol nagy versenyben a hatodik helyen ért célba, így lemaradt az olimpiai kvótáról. A győzelmet Lisa Carrington szerezte meg, s kétszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok új-zélandi óriási fölénnyel, egy hajóhosszal győzött.

A férfiak kajak 1000 méterén Kopasz Bálint ugyancsak éremért és kvótáért harcolt, 250 méter után és féltávnál a harmadik helyen állt. A hajrát azonban fantasztikusan bírta, egy hajóhosszt verte a riválisokra, a a riói ezüstérmes cseh Josef Dostálra és a portugálok háromszoros világbajnokára, Fernando Pimentára.

Nem annyira élveztem a végét, az 1000 méter nagyon hosszú, nehéz megindulni a végén. Nem láttam, nem hallottam senkit az utolsó 200 méteren, csak a pályára koncentráltam. A legvégén kiengedtem kicsit, amikor láttam az előnyöm, mert már a halálomon voltam

– nyilatkozta az M4Sportnak Kopasz Bálint.

Kopasz Bálint öröme érthető (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Következett a nők hasonló versenyszáma, amelyben a 30. születésnapját szombaton ünneplő Csipes Tamara szerette volna megismételni nyolc évvel korábbi bravúrját, amikor szintén Szegeden győzni tudott kajakegyes 1000 méteren. A magyar versenyző 500 méternél két másodperces előnnyel állt az élen, és ezt a fölényt végig megtartva úgy lett aranyérmes, hogy a győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A felkészülés nagyon jól sikerült. Amióta megszületett a kislányom, minden sokkal jobban megy. 2011-hez képest az volt a nagy különbség, hogy most jobb formában vagyok, és más taktikával versenyeztem. Nyolc éve volt izgulni valóm, most meg végig mentem előre. Akkor kevésbé élveztem a versenyt, be voltam tojva, hogy féltávnál csak a 7. voltam. Most nem akartam semmit sem a véletlenre bízni

– nyilatkozta Csipes Tamara az M4Sportnak.

Csipes Tamara sima győzelmet aratott a női kajak egyesek 1000 méteres versenyében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Férfi K2 500 méteren Noé Zsombor és Bogár Gábor az 5. helyen ért célba.

Győzelem a B döntőben is

Ami a B döntőket illeti, a kenus Nagy Bianka remekül versenyzett, szinte végig vezetve nyert 200 méteren, így végül a tizedik helyen zárja a szegediként számára duplán is hazai viadalt.

A hozzá hasonlóan a kajak egyes 200 méteren a döntőről, így az olimpiai kvótáról lemaradó Csizmadia Kolos is beleadott mindent utolsó futamába, csak az ukrán Dmitro Danilenko bizonyult gyorsabbnak nála, így ő a 11. lett a világbajnokságon.

A betegség miatt visszalépő Dóri Bence kiválása miatt közvetlenül a rajt előtt összetérdelő Kiss Balázs és Mike Róbert is jól teljesített a C-2 1000 méter B fináléjában, jó hajrával harmadikként haladtak át a célvonalon, ami összesítésben a 12. pozíciót jelentette a számukra.

Kenu egyes 500 méteres számban Bodonyi András ötödik helyével a 14. helyen zárta a vb-t.

Kiemelt fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik