Sport

Zombori Gábor saját csúcsát továbbjavítva lett világbajnok

Zombori Gábor azok után, hogy az elődöntőben új junior világbajnoki csúcsot úszva (3:46.97), két és fél másodpercet vert az egész mezőnyre 400 méter gyorson, a délutáni fináléban sem talált legyőzőre.

Zombori Gábor junior világbajnoki csúccsal döntős
A Duna Arénában úszott ideje után csak azt hajtogatta, nem tudja, hogyan csinálta.

A fináléban azonnal kilőtt a 16 éves magyar versenyző, aki az első két fordulóban is junior világbajnoki csúcs részidén belül volt. Leszakította magáról a teljes mezőnyt, egyedül az amerikai Jake Mitchell tudta tartani a lépést egy darabig, de apránként elfáradt és ő is lemaradt.

Thomas Neill viszont begyújtotta a rakétát és Zomborival őrült csata kezdődött, az utolsó 50 méterre 36 századmásodpercnyi volt a magyar előnye. Zombori nem hagyta magát, a maradék energiákat mozgósítva belehúzott és újabb junior világbajnoki csúccsal (3:46.06) első helyen csapott célba.

A mindössze 16 éves magyar versenyző ideje az országos csúcs, és Kis Gergő felnőtt, 3:45.68 perces, tízéves rekordjánál sem sokkal gyengébb. Zombori emellett megúszta a férfi A szintet is 400 gyorson a tokiói játékokra.

Nem sokkal Zombori után Békési Eszter ugrott medencébe, de nem sikerült 50 méter mellen döntőbe jutnia, 32.17-es idejével a 13. helyen végzett. Böhm Sebestyénnek sem sikerült fináléba jutna 100 méter mellen, 1:02.50-es idejével összesítésben ez a 14. helyezettként fejezte be a versenyt.

A 400 méter vegyes női döntőjében viszont újabb magyarok előtt nyílt esély az éremszerzésre, Szabó-Feltóthy Eszter és Mihályvári-Farkas Viktória személyében. Előbbi remekül elkapta a ritmust a pillangóúszás alatt, már az első fordulóban első helyre állt és ezután is apránként növelte előnyét. Szabó-Feltóthyt végül a mellúszással beérte Alba Vazquez Ruiz, de így is a második helyről kezdte az utolsó százat. Sajnos a gyorsúszás során lecsúszott a dobogóról Szabó-Feltóthy, aki végül negyedik helyen zárt, míg Mihályvári-Farkas hatodikként ért célba.

A nap zárásaként két váltó versenye volt hátra, a férfiaknál a 4×100 méteres gyorsváltó döntőjében a Szabados Bence, Pap Bálint, Ulrich Botond, Jászó Ádám négyes 3:22.85-ös idővel a 8. helyen zárt. A női 4×200-as döntőben a Nagy Réka, Hatházi Dóra, Szőke Zita és Gál Kincső alkotta magyar csapat 8:08.33-es idővel a hetedik helyen ért célba, a kizárt orosz együttes előtt.

Végeredmény – junior úszó-világbajnokság

400 méter gyors, férfi

1. Zombori Gábor (magyar)  3:46.06 – junior világbajnoki csúcs
2. Thomas Neill (ausztrál) 3:46.27
3. Alekszandr Jegorov (orosz) 3:47.36

Kiemelt kép: Facebook/uszoszovetseg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik