Sport

Örökre eltilthatják a botrányosan viselkedő úszót

A The Sunday Times robbantottan a bombát és keményen beleszállt a nem túl kedves természetéről ismert kínai úszóba, Szun Jangba, írja a Swimming World Magazine. A háromszoros olimpiai bajnok és kilencszeres világbajnok sportoló a hírek szerint még egy szeptemberi doppingellenőrzésen került összetűzésbe az ellenőrökkel, a dolog vége pedig az lett, hogy

Szun Jang és a testőre kalapáccsal verték szét az úszótól levett mintákat. Ha igazak a brit lap értesülései, akkor a 27 éves kínai akár örökös eltiltást is kaphat.

Szun Jang maga később az ügyvédjén keresztül közölte, hazugság, amit a brit lap ír és jogi lépéseket fog tenni a The Sunday Times ellen. Szerinte az ellenőrök több hibát is elkövettek, ezért tagadta meg a tesztadás, a kalapács a közleményben nem került szóba.

Az eset miatt a FINA egyébként korábban már indított egy eljárást, ennek január 3-án volt a meghallgatása, amely után Jangnak kedvező ítélet született. Ugyanakkor a brit lap szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA a nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt szeretné folytatni az ügyet, mert nem elégedett a döntéssel.

Szun Jangnak már korábban is voltak kétes ügyei, egyszer pedig eltiltották dopping miatt is, igaz csak három hónapra és titkolták a dolgot, csak a büntetése letelte után hozták nyilvánosságra a 2014-es ítéletet.

A kínai úszó 200, 400 és 1500 gyorson is olimpiai bajnok volt, ezek mellett van még további három érme a játékokról. Nagy medencében kilenc világbajnoki címe van és kilenc aranyat nyert az Ázsiai Játékokon is. 1500-on övé a világrekord, még a londoni olimpián úszott 14:31.02-őt.

Nyitókép: Lintao Zhang/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik