Sport

A vízilabdások meglépnék, amit a többi csapatsportban nem mernek

A 2020-as olimpia után keményebben korlátozzák majd a külföldiek szerepeltetését az OB1-ben és várhatóan már a közeljövőben kötelező lesz saját nevelésű fiatalt csapatba illeszteni – írja a vlv.hu. A beszámoló szerint egy kiskaput számolna fel a liga, amely lehetővé teszi, hogy három külföldi pólós mellett kettős állampolgársággal további játékosok is játszhassanak.

Azt javasoljuk, hogy csapatonként három olyan vízilabdázó játszhasson, aki külföldi, beleértve a honosított vízilabdázókat is. A magyar állampolgárságot később felvett sportoló az új szabályozás szerint két feltétel valamelyikének teljesítése esetén nem terheli majd az idegenlégiós kvótát: ha korábbi pályafutása során a magyar utánpótlás-bajnokságban két szezont töltött, vagy az állampolgárságának megszerzése után a magyar válogatott színeiben szerepel, tehát játékával a magyar nemzeti csapatot erősíti

– érvelt Tóth Sándor, a Liga elnöke a változtatás mellett.

A változtatást a következő idényben, vagyis a 2019/20-as kiírásban még nem léptetnék érvénybe, mivel a csapatok erre a szezonra már elkezdték a tervezést és a szerződéseket is ennek megfelelően kötötték meg játékosaikkal. A 2020/21-es idényben azonban életbe lépne a változtatás.

A vízilabdaélet jelenlegi rendszere szerint a Liga javaslatokat terjeszt a szövetség elnöksége elé, ez a fórum hozza meg a hatályos döntéseket.

Nyitóképünkön Aaron Younger (jobbra), aki magyar útlevéllel is rendelkezik a Fradit, és az ausztrál válogatottat erősíti. Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik