Sport

Fertőzött közeg a magyar kézilabda, és nincs esély az öntisztulásra

25 éve él Svájcban Vass Gábor, aki dolgozott az alpesi ország egyik legjobb kézilabdacsapatánál, a Császár Gábort jelenleg is foglalkoztató Schaffhausennél, édesapja, Károly sokszoros válogatott, aki a kéziszövetség alelnöke is volt, míg nagybátyja, Sándor dolgozott a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is.

Vass Gáborral az Index készített interjút, amelyben kemény mondatok hangzanak a férfi válogatottal és a sportág honi helyzetével kapcsolatban. A válogatott a tizedik helyen végzett a vébén, de zárhatott volna előrébb is, ha nem szenved súlyos vereséget Norvégiától.

“Sajnáltam a fiúkat, az öregeket, a fiatalokat. De még inkább sajnálom azokat, akik még csak most nőnek bele a kézilabdába, mert 16-17 évesen egy fertőzött közegbe fognak bekerülni, és nem látom az esélyt az öntisztulásra, mert az senkinek sem érdeke.

Sajnálom azt a temérdek pénzt is, ami elmegy egy vízióra, mert koncepcióról nem beszélhetünk. Egy ideig lehet nem tudomást venni a valóságról, de a sport az a közeg, ahol szembejön egy ellenfél” – mondta Vass a vébé konklúziójaként.

Szerinte a válogatott politikai és harcászati terület, és csak a vak nem látja, hogy a személyes érdekek felülírják a szakmaiságot, így pedig nehéz lesz eredményesen szerepelni.

https://24.hu/sport/2019/01/24/elve-boncoltak-fel-a-magyar-ferfi-kezilabdat/

 

Elgondolkodtatónak tartja, hogy az elmúlt 20 évben Pásztor István és Iváncsik Gergő révén csak két olyan balszélsőnk volt, aki nemzetközi szinten is klasszisnak számított, miközben a sportág élvonalát képviselő országokban hemzsegnek a jobbnál jobb szélsők.

“Azt gondoljuk, hogy az ellenfelek hülyék, ők csak nézik, és nem látják a játékot? Ha tudom azt, hogy van néhány idősebb vagy nagy izomzatú játékosom, és nekik a regeneráció fontosabb, mint egy 95 kilós játékosnak, akkor megpróbálom adagolni a terhelést.

Ezt nem tegnap óta tudjuk, akkor miért nem változtatunk rajta? Csoknyainál senki jobban nem ismerheti Bóka Bendegúzt. Maticnál senki jobban nem ismerheti Juhász Ádámot. Azt mondta Matke, nem volt jó állapotban a keret. Miért nem? Ki akadályozta meg őt vagy Csoknyait, hogy a klubjaikban jó szintre emeljék a játékosaikat? Vannak európai standardok, amiket jó lenne tudomásul venni, különben nem tudunk egyről a kettőre lépni”.

Matics: Azt mondják, dől a pénz a magyar kézilabdába. Hol?
A magyar válogatott társkapitánya szerint mindenben változtatni kell, ha sikeresek akarunk lenni.

Elárulta, több magyar játékost is megpróbáltak Svájcba csábítani, de ezek a kísérletek nem jártak sikerrel, mivel nem tudják felvenni a versenyt a magyar klubok fizetéseivel. Ráadásul ami a legnagyobb baj, hogy nem teljesítményorientált a rendszer, ami miatt a játékosok könnyen elkényelmesednek.

Vass példaként említi Andy Schmidet, aki a Bundesligában ötször volt az év játékosa, de az ő 10 ezer eurós fizetését itthon egy középcsapatban is meg lehet keresni.

“Sok fiatal játékos az említett hibák miatt kényelmesedik el, és most nagyon finoman fogalmaztam. Mégsem a játékosokra haragszom, ők csak egy beteg, eldeformált, nem szakmai rendszer előnyeit élvezik. A szövetség felelőssége viszont annál nagyobb, mert mégiscsak van egy szakmai alelnök, és neki kellene látnia a szakmai oldalát ennek az egésznek. Ezeket a hibákat észre kéne venni. A szövetségnek mindent meg kellene tennie, hogy a válogatott visszajusson oda, ahol volt. Ezt sajnos nem mindig érzem, mert sok az érdekellentét”.

Az itthon sok vitát kiváltó tao-rendszerről Vass azt mondja, külföldön hitetlenkedve fogják a fejüket, hogy egy kis ország szórja a milliárdokat, miközben a nagy fizetések mellé nincs követelmény.

Vass elmondta a véleményét Lékai Máté esetéről is, aki a vébé alatt lett apa, és oda-vissza repkedett Magyarország és Dánia között.

Mikkel Hansen is apa lett a világbajnokság alatt. Valahogy mégsem jutott eszébe otthagyni a válogatottat, pedig neki még csak repülőre sem kellett volna ülnie. Azt nyilatkozta, hogy duplán van kiváltságos helyzetben. A hazájában vezetheti sikerre a válogatottat, amire valószínűleg többet nem lesz esélye az egész életében. Továbbá hogy apa lett. Elmondta, hogy csak akkor tudja a legjobb teljesítményét nyújtani, ha 100 százalékban a válogatottra koncentrál. Nekem is vannak gyerekeim, és a család nagyon fontos. De az biztos, hogy egy ilyen sorozatterhelésnél az ide-oda repkedés nem segíti a regenerációt. Nem akarok okosabb lenni az orvosoknál, de az átgondolatlanságot éreztem ebben” – hangzott Vass érvelése.

A nyitóképen Lékai Máté látható a norvégok elleni vb-meccsen. Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik