Sport

A tíz éve meggyilkolt Marian Cozmára emlékeztek Veszprémben

Február 8-a Veszprém gyásznapjává vált

– fogalmazott Porga Gyula, a város polgármestere a Marian Cozma román kézilabdázó meggyilkolásának tízéves évfordulóján rendezett megemlékezésen pénteken Veszprémben, írja az MTI. A polgármester a Veszprém Aréna melletti téren összegyűlt szurkolók előtt az mondta: a tíz éve történt események soha be nem gyógyuló sebet ejtettek a veszprémiek és Magyarország lelkén is. Kiemelte, Marian Cozma rövid élete ellenére rendkívüli eredményeket ért el, és bár nem Veszprémben született, itt vált példaképpé.

Marian Cozmát 2009. február 8-án gyilkolták meg, egy veszprémi szórakozóhelyen tört ki verekedés, majd utána a hely előtt szúrták szíven. A támadásban több csapattársa is súlyosan megsérült: Ivan Pesicet vesén szúrták, Zarko Sesumot fejbe rúgták, ő arccsonttörést szenvedett.

A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytig tartó fegyházra, a harmadrendű vádlottat, Sztojka Ivánt 20 év fegyházbüntetésre ítélték első fokon, ám Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét nyolcra csökkentették másodfokon, óriási felháborodást kiváltva.

Cozma 1982. szeptember 2-án született Bukarestben, ahol a Dinamóval román bajnok és kupagyőztes lett, illetve a román válogatottban is bemutatkozhatott 2002-ben Fehéroroszország ellen. Veszprémbe 2006-ban igazolt, ahol kétszeres magyar bajnok és kétszeres Magyar Kupa-győztes lett, ráadásul 2008-ban megnyerte csapatával a KEK-et is. Veszprémi színekben 329 gólt szerzett 111 mérkőzésen.

Marian Cozmát halála után a veszprémi klub és a Román Kézilabda Szövetség is visszavonultatta 8-as, illetve 82-es mezszámát, valamint Veszprémben és Bukarestben is posztumusz tiszteletbeli polgárrá választották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik