Nagyvilág

„Kapja vissza a sorstól Sztojka, amit tett velünk, szenvedjen, ahogy mi szenvedünk”

Bár a bíróság 220 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést ítélt meg a számukra, eddig egyetlen fillér kártérítést sem kapott Marian Cozma családja a brutális gyilkosság óta eltelt több mint kilenc év alatt. A 2009-ben megölt kézilabdázó édesapja, Petre Cozma nyilatkozott a 24.hu-nak.

Kilenc és fél év telt el azóta, hogy egy veszprémi szórakozóhely előtt szíven szúrták Marian Cozmát, a helyi kézilabdacsapat beállóját. A román sportoló gyászszertartására elment a teljes veszprémi csapat, legalább tízezer ember tapsolt és sírt, amikor a Dinamo Bukarest sportolóinak díszsorfala között begördült a stadionba a KEK-győztes kézilabdacsapatot szállító busz.

A Veszprém Kézilabda Fan Club felhívására összegyűlt több száz résztvevõ vonul Marian Cozma tiszteletére rendezett emlékmeneten Veszprémben
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Később szobrot avattak a veszprémi csarnok előtt a román kézilabdázó emlékére, de ezzel és a klubtól kapott segítséggel „le is volt tudva” a Cozma család. A polgári perben a család számára megítélt 220 millió forintos kártérítésből egy fillért sem láttak a gyilkosoktól a meggyilkolt kézilabdázó hozzátartozói.

Nem kapunk segítséget senkitől. El tudja képzelni, hogy vagyunk

– mondta most megkeresésünkre Petre Cozma, Marian édesapja, aki megdöbbent azon, hogy jó magaviselete miatt a napokban kedvezménnyel, feltételesen kiengedték a börtönből Sztojka Ivánt, az ügy tizenhárom évre ítélt harmadrendű vádlottját. Erről így beszélt:

Tudom, hogy Sztojka Iván kijött a börtönből. Nagyon keveset kapott. Akinek pénze van, az ki jöhet a börtönből, kilenc évvel a gyilkosság után. Azt kívánom Sztojkának, hogy ugyanazt kapja vissza a sorstól, amit tett velünk. Szenvedjen ugyanúgy, mint ahogy mi szenvedünk.

Sztojka Iván, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja
Fotó: Nagy Lajos / MTI

Egy fillér kártérítést sem kapott még a család. Az alapítványomon keresztül küldtem nekik eurót, csomagot, mert a tragédia óta teljesen tönkrement az életük. Az egészben az a legszörnyűbb, hogy Marian magyar állampolgár szeretett volna lenni. Az volt az álma, hogy egyszer játszhasson a magyar válogatottban. A bajban pedig egy fillért sem kap a család. Ennek az az oka, hogy a jogszabályok a bűnügyi költséget a kárigénynél előbbre helyezik: előbb a bűnügyi költséget hajtják be az elítélteken, és csak az után térülhet meg a kár. Ebben az ügyben több mint nyolcvanmillió forint volt a bűnügyi költség. Ez pedig olyan sok, hogy esély sincs arra, hogy a gyilkosságban részt vevőktől egy fillért is behajtsanak

– magyarázza a Cozma család ügyvédje, Helmeczy László, aki az elmúlt években többször járt Bukarestben a hozzátartozóknál. A család állapotáról azt mondja:

Nagyon rosszul vannak. Teljesen belerokkantak abba, hogy elveszítették a fiúkat. Az anyuka látása teljesen megromlott. Az a napi programja, hogy kimegy a fia sírjához, ha esik, ha fúj. Marian édesapjának is ugyanígy telnek a napjai. Ráment az egészsége a történtekre. Olyan súlyos érszűkülete volt, hogy már az is szóba került, hogy amputálni kell a lábát. Úgyhogy azt üzenem Sztojkáéknak, hogy amit bulikra költ, azt utalja el a megölt kézilabdázó szüleinek. Szívesen megadom neki a számlaszámukat, hogy hova kell utalnia. Nekik ugyanis tényleg szükségük lenne erre a pénzre.

Kiemelt képünkön: Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke megöleli Petre Cozmát, Marian Cozma édesapját azon az ünnepségen, ahol leleplezik a meggyilkolt román sportoló emlékművét a Veszprém Aréna előtti parkban. Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó