Sport
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 13: Anisiya Neborako of Russia competes in the Synchronized Swimming Solo Free Routine - Preliminaries during day one of the Baku 2015 European Games at Baku Aquatics Centre on June 13, 2015 in Baku, Azerbaijan. Cem Oksuz / Anadolu Agency

Balogh Sándor éppen belefulladni készül a szinkronúszásba

A vizes-vb-t rendező cég gazdasági igazgatóját, a szövetség nyolc hónapja megválasztott elnökét visszahívhatják tisztségéből.
Korábban a témában:

A magyar szinkronúszás ugyan nem világhírű, de a 2017-es budapesti világbajnokságon itthon is sokan felkapták a fejüket, mennyire látványos, közönségszórakoztató produkciókra képesek a lányok (és a fiúk is immár). A Városligeti-tavon rendszerint telt ház, ötezer néző előtt lebonyolított versenyek más szintre emelték itthon a sportágat. Balogh Sándor, a vizes-vb lebonyolításáért felelős állami cég, a Bp2017. Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója pedig a vb alatt annyira beleszerethetett a sportágba, és a sportág is belé, hogy sok más tisztsége mellett tavaly májusban elvállalta a Magyar Szinkronúszó Szövetség (MSZÚSZ) elnöki tisztségét is. (Baloghról korábban a G7 írt alapos portrét.)

Nem telt el egy év, és információnk szerint a szinkronúszók már nem gondolják azt, hogy Balogh az az ember, aki – 2018. nyári junior vb ide vagy oda – új pályára állítja a sportágat, magasabbra emelve annak hazai presztízsét.

A szerkesztőségünk birtokába jutott körlevél legalábbis ezt bizonyítja. Úgy tudjuk, a 26 tagszervezet jelentős része, több, mint 30 százaléka elégedetlen az elnök elmúlt nyolc hónapos teljesítményével, ezért kilencen közülük levélben jelezték, hogy a szövetség alapszabályában foglalt jogukkal élve rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik. Egyetlen napirendi pontként a MSZÚSZ elnökének visszahívását jelölték meg.

Mi a baj?

Indoklásként két fő problémát említenek:

  1. Balogh tavalyi megválasztása alkalmával megígért pár kézzelfogható dolgot – a klubok általános anyagi és speciális műhelytámogatását, nemzetközi előadókat az edzőképzés érdekében és így tovább –, amelyek szerintük nem teljesültek.
  2. Az elnök a legtöbb esetben döntéseiről nem egyeztetett az elnökséggel, nem születtek ezekről határozatok, ellenben bevont olyan személyeket, akik nem tagjai a MSZÚSZ-nak és a szövetség elnökségének.

A 24.hu azzal a kérdéssel kereste meg Balogh Sándort, miért akarják nyolc hónap után leváltani, de sem a szinkronúszók elnökétől, sem a szövetség irodájától nem kaptunk választ.

Információnk szerint a körlevélben leírtakon túl az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor az elnök a 2020-as olimpia eredményessége, hovatovább az éremszerzés (és így az állami támogatás jelentős növekedése) érdekében Moszkvában tanácsadójával tárgyalásokat kezdett az orosz társszövetséggel egy nemzetközi szinten is jegyzett szinkronúszó lány honosításáról.

Budapest, 2018. február 16.
Balogh Sándor, a tavaly megrendezett budapesti 17. vizes-világbajnokság egyik főszervezője beszél, miután átvette az egyesület különdíját Orodán Sándortól, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének elnökétől (j) a XIV. alkalommal megrendezett Szóvivő Bálon Budapesten, az Európa rendezvényhajón 2018. február 16-án.
MTI Fotó: Soós Lajos
Balogh Sándor, a 2017-ben megrendezett budapesti 17. vizes-világbajnokság egyik főszervezője beszél, miután átvette az egyesület különdíját Orodán Sándortól, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének elnökétől (j) a XIV. alkalommal megrendezett Szóvivő Bálon Budapesten, az Európa rendezvényhajón 2018. február 16-án.
Fotó: Soós Lajos / MTI

A klubok minderre akkor jöttek rá, amikor január 12-én Magyarországra érkezett Anisiya Neborako (nyitóképünkök) – a 2015-ös Európa Játékok egyéni győztese és a szintén aranyérmes orosz csapat tagja –, majd 19-én megjelent egy nyílt keretedzésen is.

A klubokból ez sértettséget és félelmet váltott ki:

  • sértettséget azért, mert eleinte nem tudtak semmiről, később pedig annak ellenére nem vonták be őket a döntésbe, hogy erre állítólag ígéretet kaptak.
  • Félelmet pedig azért éreztek, mert Neborako érkezésével saját versenyzőik, válogatottjaik nem várt, ráadásul legyőzhetetlen konkurenciát kaptak,
  • továbbá a lehetséges klubtámogatások az orosz lány irányába, annak menedzselésére összpontosultak volna.

Úgy tudjuk, az orosz lány ugyan először elfogadta a feltételeket – lakhatás, fizetés –, ezért is utazott Budapestre, de mivel nem minden az ígéreteknek megfelelően teljesült, fogta magát és – miután tájékoztatta erről az orosz szövetséget – január 21-én már nem jelent meg az edzésen, hazautazott.

Mi lesz most?

Ami biztos, a szövetség elnöksége január 24-i határozatában úgy döntött, hogy rendkívüli közgyűlést hív össze február 9-ére a napirendi pontok között szerepeltetve a szövetség elnökének visszahívását. A szövetség elnöksége egyhangúan fogadta el a napirendi pontokat, a meghívókat legkésőbb kedd éjfélig kell kiküldenie a szövetségnek.

Ha kiküldik, és az előírásnak megfelelően megtartják a rendkívüli közgyűlést, akkor sem biztos, hogy Balogh Sándor „belefullad a szinkronúszásba”. Ehhez az kell, hogy a tagok megfelelő számban jelenjenek meg, vagyis határozatképes legyen a közgyűlés, és ott a küldöttek többsége napra pontosan kilenc hónappal a kinevezése után visszahívja a regnáló elnököt.

Kiemelt képünkön:Anisiya Neborako 2015 júniusában Bakuban nyerte meg az Európa Játékok szinkronúszó egyéni versenyét Foó: Cem Oksuz / Anadolu Agency

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Csunderlik P�rrel �Hatos P�al, t�n�ekkel besz�ett�
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.