Sport

A tokiói olimpia sztárja lehet, most Budapesten versenyez

A műúszás – vagy más néven a szinkronúszás – 1984 óta szerepel az olimpiai programban, eddig összesen 17 számban dőlt el az aranyérmek sorsa, s jellemző a szinte nyomasztó orosz fölényre, hogy

ebből 10-et nyertek a sportágban közel 20 éve egyeduralkodónak számító ország sztárjai.

Nem nehéz megjósolni, hogy a két év múlva esedékes tokiói ötkarikás játékokon sem lesz ez másképp, köszönhetően elsősorban a 17 esztendős Varvara Subbotinának. A szerdán kezdődött budapesti junior vb kimagaslóan legnagyobb tehetségét valamennyi szakértő a dobogó tetejére várja a japán fővárosban is.

A törékeny ifjú hölgy kislányként előbb a ritmikus sportgimnasztikázásba kóstolt bele, de már 10 évvel ezelőtt átpártolt a műúszáshoz. Edzője ugyanaz a Tatjana Dancsenko, aki a legutóbbi két olimpián 4 számban is aranyérmes Natalja Iscsenko trénere volt.

Subbotinának nincs könnyű élete, nagyon meg kell dolgoznia a sikerekért: napi 7-8 órát tölt a medencében, s hetente mindössze egyetlen pihenőnapja van. Szeret Budapestre jönni, mert a májusi Világkupa-versenyen, életében először, a felnőttek között is győzni tudott, rögtön két versenyszámban. Szinte biztos, hogy a Duna Aréna eheti eseményén tovább gyarapítja a junior között aratott győzelmei számát, eddig 4 világ- és 3 Európa-bajnoki elsőséggel dicsekedhet.

Subbotina már a kezdésnél kiemelkedik

Harminckét indulóval, az egyéni szabadprogram előcsatározásaival szerda délelőtt megkezdődött a Duna Arénában a 16. FINA junior műúszó világbajnokság. A nyitány gyakorlatilag semmilyen váratlan eseménnyel sem szolgált, európai fölényt hozott, a 12 döntőbe jutott (a finálét este 19.30 órától rendezik) legjobbjai a három héttel ezelőtti tamperei Eb dobogósai voltak, sorrendben: Varvara Subbotina (orosz) 92.5667, Marta Fiedina (ukrán) 89.3000, Tio Iris (spanyol) 87.3333.

Nyitókép: Sergei Fadeichev\TASS via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik