Sport

Hosszú Katinka az év legjobb női úszója

Hosszú Katinka lett az év női úszója a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA). A háromszoros olimpiai bajnok a kínai Hangcsouban rendezett rövid pályás világbajnokságot követő gálán vette át az elismerést. A pontversenybe az idei világkupa-sorozatban, illetve a most befejeződött vb-n nyújtott teljesítmény számított bele.

Hosszú Katinka volt a vb legjobb női úszója
54 ezer dollárt keresett az öt érmével és a negyedik helyével.

Hosszú a vk-ban a svéd Sarah Sjöström mögött az összetett pontverseny második helyén zárt, a világbajnokságon pedig négy aranyérmet (100, 200 és 400 méter vegyes, 200 méter pillangón) és egy ezüstérmet (100 méter hát) nyert.

Nagyon jó érzés, nem gondoltam volna, hogy idén sikerül. Szeretném ha ez az utolsó simítások éve lenne, és ne kellene utána már kapkodni. Jó lenne, ha a világbajnokságon már esetleg egyéni csúcsokat úsznék.

– mondta az MTI-nek Hosszú a 2019-es évéről

Petrov Árpád tanítványa sikerével automatikusan megkapta a legjobb edzőnek járó elismerést. Elmondta: amikor nyár végén elkezdték Hosszúval a közös munkát, nem számított rá, hogy ilyen sikeresek lesznek.

Azt hittem, sokkal nehezebb lesz formába jönni és visszaszerezni azokat az atletikus képességeket, amelyek őt jellemzik. Az állóképességét és sebességét egyszerre növelni nagy kihívás volt, de úgy néz ki, sikerült

– nyilatkozott a tréner.

A szakember megjegyezte, a legfontosabb az volt, hogy a viszonylag rövid, mindössze 16 hetes felkészülés után is magabiztosan álljon oda tanítványa a rajthoz.

Az MTI érdeklődésére Petrov Árpád azt mondta: Hosszú jelenleg 85 százalékos állapotban van, a maradék 15 százalékot véleménye szerint nagyjából jövő decemberre nyerheti vissza.

Nyitókép: XINHUA/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik