Sport

Bokszbotrány: Balogh Sándort csúnyán megvezették

Újabb részletek és nevek bukkantak fel a Magyar Ökölvívó Szövetség hónapok óta húzódó botrányában.

A Magyar Ökölvívó Szövetség 348 millió forintos hiányáról és azok lehetséges okáról a 24.hu értekezett elsőként nagyobb terjedelemben.

Százmilliókat szórtak el a bokszban, az ismerősök jól jártak, a szövetség csődben
Egy történet, amely megmutatja, hogyan élnek vissza az Orbán Viktor sportszeretetének köszönhető gazdagsággal.

A szövetség elnöksége a hiány kiváltó oka, az augusztus végi ifjúsági világbajnokság után három hónappal, november 19-én ért el odáig, hogy összeszedje az információkat, önmagát és a sajtó nyilvánossága elé álljon.

A sajtótájékoztatón Orodán Sándor a MÖSZ ellenőrző testületének vezetője beismerte, hogy hibák sorát követte el a MÖSZ és a szervezőgárda, de, hogy ezek milyen mértékűek, büntető jogi értelemben felelős-e valaki(k) netán, azt az ügyészség dolga megállapítani.

Minden esetre ilyen ténymegállapítások hangzottak el:

  • Teljesítés igazolások tekintetében jelentős hiányosságokat tártak fel.
  • A vizsgált dokumentumokból kiderült, hogy a szövetség elnöke tanácsadóival már májustól, mindenféle elnökségi határozat nélkül, és Balogh Sándor, a Bp2017. Kft. felajánlását – abból a forrásból megrendezi a vb-t, amit a szövetség az államtól kap – megelőzve szerződéseket kötöttek az általuk favorizált cégekkel – azaz „Balogh Sándort is megvezették”.
  • A világbajnokság szervezését három személy, Szurmai János, Kövér Zsuzsanna és Molnár Péter vállalta el tanácsadói szerepkörben.
  • A cégekkel kötött szerződésekre többször előleget is kifizettek, amelyről szintén nem tájékoztatták az elnökséget.
  • MÖSZ szűk vezetése, a szervezők már július közepén tisztában voltak azzal, hogy elúsztak. Ennek bizonyítékaként Orodán bemutatta Sárfalvi Péter EMMI államtitkár helyettes levelét, amelyben arról tájékoztat, hogy a minisztérium elutasítja a forráshiány pótlására benyújtott kérelmüket.
  • Ezt követően és ennek ellenére a szervezőbizottság további 300 millió forintnyi kötelezettséget vállalt.
  • A jelenlévő korábbi elnök, Csötönyi Sándor magánvéleményként annyit szólt hozzá, ha Erdei Zsolt elnök lemondana, az felérne egy beismerő vallomással.

Az elnök és az elnökség a történtek ellenére egyelőre nem mondott le. Hivataluk elméletileg a mandátumuk végéig, 2020 december 31-ig tart, de mivel a sportági küldöttek idén december 15-ére közgyűlést hívtak össze, minden bizonnyal változások lesznek. Hogy történt-e bűncselekmény és ha igen, annak milyen következményei lesznek,  az ügyészség eldönti.

Erdei Zsolt: Azt kell mondjam, mosom kezeimet
Az ökölvívó-szövetség elnöke úgy véli, megérte 348 millió forintos hiánnyal ifjúsági vb-t rendezni a Duna Arénában. Ugyanakkor a helyszínválasztásért nem tud felelősséget vállalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik