Sport

Erdei Zsolt: Azt kell mondjam, mosom kezeimet

Az ökölvívó-szövetség elnöke úgy véli, megérte 348 millió forintos hiánnyal ifjúsági vb-t rendezni a Duna Arénában. Még akkor is, ha most elképzelhető, hogy a női válogatott nem tud a hiány miatt elutazni a világbajnokságra, mert szerinte nagy sportdiplomáciai haszna volt, hogy vendégül látták Budapesten a nemzetközi elöljárókat. Egyebekben pedig a szövetség működésével kapcsolatos anomáliák felvetésére azt mondja: ő másfél éve még a ringben volt.

Miért kellett fejest ugrani egy olyan ifjúsági világbajnokság rendezésébe, amelyet már két ország – Katar és Románia – visszamondott, idő sem maradt a felkészülésre és végül 348 milliós hiánnyal zárult?

Szeretjük a kihívásokat, állunk elébük. Azt látni kell, hogy a a magyar ökölvívósport nemzetközi megítélése elég rossz. Bár inkább a múltról beszélek, mert ez a vb sokat segített ezen. Nekünk vissza kellett kerülnünk a térképre. Az, hogy ez pénzbe kerül, teljesen normális. Az, hogy ez hosszú távú befektetés, az is világos.

Parádés, olimpiaszintű eseményt rendeztek gyerekeknek, de a majd 500 milliós eredeti költségvetésen túl most 348 milliós hiányon ül a szövetség. Létezik, hogy mintegy 840 millióba került a vb-rendezés?

Így van, körülbelül ennyi volt az összköltsége a vb-nek.

Ez irdatlan mennyiségű pénz. Kicsit drága „térképre kerülés”, kockázatos „befektetés a jövőbe”.

Nézzük meg a többi szövetség hogyan dolgozik, nézzük meg a többi szövetség költségvetését egy-egy nemzetközi rendezvényre!

Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Orbán Adrián Krisztofer, az ifjúsági korú ökölvívók 60 kilogrammos súlycsoportjának ezüstérmese és a gyõztes thaiföldi Atichai Phoemsap az eredményhirdetésen a Duna Arénában 2018. augusztus 31-én.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Nem tudok olyan honi szövetségről, amelyik két egymás utáni évben is veszteséggel zárt. A MÖSZ 2017-es zárása 50 milliós mínuszt mutat, most meg itt ez a 348 milliós hiány.

Mi most valóban ez előtt állunk, de meg fogjuk oldani.

Százmilliókat szórtak el a bokszban, az ismerősök jól jártak, a szövetség csődben
Egy történet, amely megmutatja, hogyan élnek vissza az Orbán Viktor sportszeretetének köszönhető gazdagsággal.

Az alapszabályuk szerint, ha két egymást követő évben is veszteséges a szövetség, „az ügyész keresetére a bíróság hat hónapra felfüggesztheti a Szakszövetség Elnökségének és Főtitkárának tevékenységét és a Szakszövetség élére felügyelő biztost rendelhet ki”.

Állok elébe! Sőt hangoztattam is az október eleji elnökségi ülésen, hogy ha bármilyen visszaélésre gondol bárki, akkor ne várjunk, azonnal kérjünk ügyészségi vizsgálatot. Semmi gond!

Menjünk vissza akár 3-5 évre, ameddig az ügyészség törvényileg visszamehet és nézzen utána a tevékenységünknek. Egyelőre a felállított vizsgálóbizottsággal abban maradtunk, hogy előbb ők tesznek jelentést, aztán meglátjuk.

Mikor lesz eredménye a belső ellenőrzésnek?

Október 24-én. Ekkor tartunk egy zárt elnökségi ülést, amelyen tájékoztatják az elnökség tagjait arról, a bizottság mit állapított meg a rendezés kapcsán. Addig nem hozok semmiféle döntést. De megfogadtam, hogy a jövőben sem fogok anélkül, hogy ne lenne elnökségi határozat mindenről.

Az igaz, hogy a hatalmas hiány miatt Magyarország nem tudja képviseltetni magát a felnőtt női világbajnokságon?

Azért nem kell ilyen forrón enni a kását.

Utazik a magyar delegáció vagy sem?

A vizsgálóbizottság a helyzetre hivatkozva blokkolt mindenféle verseny- és egyéb nagyobb kiadást. Ebbe beletartozik a női vb, amelyre hat nevezést adtunk le. Szerencsére akadnak olyan elnökségi tagjaink, akik szponzorációval segítenek, így reményeim szerint ki tudnak utazni a lányok a világbajnokságra.

A Kiemelt Sportágfejlesztési Program 2012-es indulása előtt durván 30-50 millió forint állami támogatásban részesült a MÖSZ, szemben a mostani 550 millióval, nem beszélve a további Kiemelt Edzőprogramról, alapítványi ösztöndíjakról és a 293 milliós vb-támogatásról. Idén a szövetség a 2010-es 50 millióhoz képest nagyságrendileg egy milliárd forint állami forrásból gazdálkodott. Ehhez képest 2010-ben minden versenyre elutaztak a magyar válogatottak.

Ezzel a vb-vel egyrészt húztunk egy nagyot, másrészt anyagi nehézségeink támadtak. Én ennek ellenére azt mondom, ezt az áldozatot meg kellett hozzuk annak érdekében, hogy visszakerüljünk a nemzetközi keringésbe.

Sokadjára mondja ugyanazt, másképp; visszakerüljünk a térképre, a nemzetközi keringésbe. Mit ért pontosan ezalatt?

Az ökölvívás pontozásos sportág. Az eredményesség függ attól is, a pontozó mikor, mit nyom, vagy éppen nem nyom. Diplomáciai szempontból ezért volt fontos, ahogyan az AIBA tisztségviselőit, bíróit elhelyeztük, kiszolgáltuk. Olyan ellátást kellett biztosítsunk nekik, ami maradandó emlékeket ébreszt majd bennük akkor, amikor arra szükség van. Amikor például akad egy szoros mérkőzésünk.

Ez az ellátás a legnagyobb idegenforgalmi csúcs idején, augusztus 20-30. között Budapesten valóban csillagászati áron lehetett. Ugyanez Győrben kabátgomb.

Így van, milyen jó lett volna nekünk Győr! Nagyon örültem volna neki. Márciusban elnökségi ülést tartottunk. Korábban egyeztettünk a várossal, úgy is adtuk le a pályázatunkat az AIBA-nak, hogy ott lesz az ifjúsági vb. Ez aztán akadályokba ütközött. Megjegyzem, az nem igaz, hogy Győrben ingyen kaptuk volna a csarnokot.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ezt Borkai Zsolt, Győr polgármestere nyilatkozta kérdésünkre.

Az lehet, de nekünk ezt nem nyilatkozta. Írás sincs róla. Lehet, hogy ez volt a terve, ezt elképzelhetőnek tartom, de amikor lent jártunk nála még azt sem tudta megmondani, hogy az aréna abban az időpontban szabad-e. Később, amikor írásban átküldtük az AIBA feltételrendszerét és a tervezett költségvetést, egy ideig nem jött válasz. Minket sürgetett az idő, mert már március volt, alig fél év maradt a rendezésre, ami kijelölt helyszín nélkül további nehézségeket okozott volna. A márciusi elnökségi ülésen felvetettem a problémát, miszerint nemhogy szerződésünk nincs még, de választ se kapunk Győrből. Balogh Sándor elnökségi tag (a Bp2017. Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója – a szerk.) ekkor jelentkezett, hogy csináljuk meg a Duna Arénában a versenyt. Az elnökségnek döntenie kellett és egyhangú igen szavazattal elfogadta Balogh indítványát.

Ezért azzal kapcsolatban, hogy Budapesten rendeztük a vb-t, azt kell mondjam: mosom kezeimet.

Ezt nem mondja komolyan!

Dehogynem. Szinte mindenről elnökségi határozat kell. Én elnökként nem mondhatom azt, hogy márpedig itt lesz, amikor az elnökség nagyobb rész azt mondja, ott.

Arra céloz, hogy a 21 tagú elnökségből az elnöknek egyetlen szavazata van?

Úgy, úgy.

Az alapszabályuk szerint az elnökség ülések összehívása az elnök feladata és legalább kéthavonta kell megtartani. Miért maradt ez el? Miért nem születtek határozatok, jóváhagyások a rendezési kérdésekről, amelyek utólag tudjuk, elúsztatták az egész szövetséget?

A vb költségvetését az elnökség márciusi ülésén jóváhagyta. A május végi elnökségi után a főtitkárom ugyan jelezte, hogy össze kellene hívni a tagokat nyár folyamán még egyszer, de nem azért nem hívtam össze, mert nem akartam, hanem mert olyan mértékű plusz feladat hárult ránk, hogy egyszerűen nem adódott rá lehetőség.

Azért is furcsa amit mond, mert az alapszabályuk úgy fogalmaz, hogy az elnökség kifejezett feladata „a központi állami támogatás és egyéb bevételek felosztása”.

Jó lett volna jóváhagyatni az elnökséggel minden egyes fontos szervezési kérdést, mert akkor az egész felelősség nem csak rám nehezedik, hanem az elnökség tagjaira is. 

Nyilván ezért is kaparunk, hogy ezt a hiányt összeszedjük valahogy, helyreállítsuk a szakszövetség normál működését.

A sporttörvény szerint a sportági szövetségek kiemelten közhasznú testületek. Mint ilyenek, nem úgy működnek, mint egyszemélyes kft.-t, amelyeknél a tulaj mindenben azonnal dönt.

Oké, de én másfél éve még a ringben voltam.

A tapasztalatlanság, a nem tudás az elnököt nem mentesíti a felelősség alól.

Nyilván azért kell az elnöknek olyan emberekkel körülvennie magát, akik megfelelő módon figyelmeztetik, ha valamit nem jól csinál.

Ezek szerint nem jó emberekkel vette körül magát?

Akadt aki szóban figyelmeztetett, sőt, így utólag már mindenki azzal jön, hogy mondtam neked, hívjuk össze az elnökségit. De nem hívtam össze, ez tény. Most megvárjuk mire jut a hattagú vizsgálóbizottság, akik átnézik a szerződéseket, költéseket.

Kik a tagjai? Belsősök vagy külsősök?

Mindegyik belsős. Hárman az Ellenőrző Testületből, hárman az elnökségből. Remélem, hogy október 24-én megállapítanak valamit. Ráálltak egy-két tételre, ami egyébként meg betervezett volt. Mint például a közvetítés, hang, fénytechnika.

Hang és fénytechnikát nem adott a Duna Aréna a 28,3 milliós bérleti díjért?

Volt a Duna Arénának hang és fénytechnikája, de úszásra, nem pedig ökölvívásra.

Mit kellett volna tudjon egy ifjúsági ökölvívóversenyre, amit ezek szerint nem tudott?

Olyan fénytechnika kell, amivel be lehet világítani a két ringet.

A vizes vb-n ország-világ látta, mi mindenre képes a Duna Aréna fény- és hangtechnikája. Olyan szpotok vannak, hogy azzal bármit be lehet világítani.

Nem egészen így van. Ebből látszik, hogy nem ért hozzá. Nyilvánvalóan én sem értettem hozzá.

A két ringet speciális módon kell bevilágítani, hogy megfelelő fényt kapjon ahhoz, hogy megfelelő felvételeket tudjanak csinálni.

Jól emlékszem, bunyózott egy párszor felnőtt országos bajnokságon a Nemzeti Sportcsarnokban?

Persze, biztosan.

Ott milyen világítás volt?

Mit tudom én, azt hiszi a fényt néztem? Dehogy, az ellenfelet.

Erdei Zsolt a ringben Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Miközben jött fölülről a rendes mennyezeti világítás. Ha az megfelelt több tucat felnőtt magyar bajnokságra…

A világítás is, mint minden, AIBA-feltételekhez van szabva.

A Duna Aréna ezerszer modernebb fénytechnikája alaphangon tudja a HD-minőségű élő közvetítéshez szükségeset?

Az szórt fény. Kevés. Ökölvíváshoz más kell. Meg voltak a feltételek, amiket nem én szabtam, hanem az AIBA.

Már elnézést, de akkor lehet, hogy az AIBA idióták testülete? Olyan szabványokhoz kötnek egy ifjúsági versenyt, mintha felnőtt olimpiát rendeznének, ami  miatt nem éri megrendezni egy-egy korosztályos világversenyt?

Ha elolvassa a szerződést, akkor tényleg elcsodálkozik, mi minden van benne. Ezeknek a feltételeknek mi megpróbáltunk maximálisan megfelelni és ez meg is történt. Ennek pedig van költségvonzata.

Ha abban a tárgyalási pozícióban van egy szövetség, amelyben a MÖSZ volt, hogy az AIBA-feltételek miatt a kutya nem vállalja ezt a világversenyt, akkor nem lehet nyomást gyakorolni, alkudni?

Elég sokat alkudtunk. A 600 ezer svájci frankos jogdíjat lealkudtuk 200 ezerre.

Amatőr, korosztályos versenyre minek jogdíj?

Ezt az AIBA-tól kell megkérdezni. Ez a 200 ezer, a 291 millió forintos állami vb-támogatásból jött le. Ráadásul menet közben jöttek nem betervezett költségek. Az AIBA pontozórendszere, a Swisstiming, ami nem is működött megfelelően, vagy 30 ezer euróért. Megvetettek velünk két AIBA-szabvány Green Hill ringet, jutányos tíz millió forintért, holott volt nekünk sajátunk, csak nem olyan márka, amelyiket a nemzetközi szövetséget támogatja. Az AIBA 450 főre emelte az indulók létszámát. Mi ennek megfelelően foglaltuk be a szállást. Eljött 361. A különbséget nem kaptuk meg napidíjban, ráadásul kötbért kellett fizetni a hoteleknek. Ez volt a legnagyobb veszteség.

A Magyar Ökölvívó Szövetségnek megér 348 millió forint hiányt két ifjúsági-vb érem?

Nem a két ifjúsági érem került ennyibe. A vb-rendezés hosszútávú befektetés. A jövőt építjük vele. Legyen az pluszos, mínuszos. Most már számolnak velünk.

Ha emiatt bekerül egy magyar sportdiplomata például az AIBA végrehajtó bizottságában, ezek nekünk a jövőben mind, mind nagyon fontos lépések lesznek. Szépen lassan haladunk előre. Megpróbáljuk azt a nimbuszt visszaépíteni, ami volt, de már nincs, mert akadt egy-két világverseny Magyarországon, aminek a mai napig isszuk a levét. A padlóról fölálláshoz volt szükség a világbajnokságra. Az meg pénzbe került. Az állam nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a sportnak imázst építsen. Ennek mi is részesei vagyunk.

Mikor lesz ennek a nagy és drága „jövő építésnek” kézzelfogható felnőtt eredménye?

2024-ben mindenképp. De lehet, már 2020-ban. Nem titkolt szándék, hogy egy olimpiai kvalifikációs tornát idehozzunk Magyarországra. Ehhez kell az erős sportdiplomácia. Mert nem mondom, hogy az ökölvívásban csalnak a bírók, de olykor különleges meglátásaik vannak. Nekünk a a saját szakmai munkánk, a gyerekek felkészítése mellett e más szempontok érvényesülésében kell fejlődnünk. Ebben sokat segített ez a vb.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik