Sport lineup

Éppen itt az ideje, hogy ráborítsák az asztalt az irányítókra

Sebesen közeledünk az NFL-alapszakasz feléhez. A szakértők általában ilyenkor vonják le az első komolyabb következtetéseket, ami alapján megnevezik az MVP-várományosokat és a Super Bowl-esélyeseket. Nincs ez most sem másképp. Hét forduló után az általános vélekedés szerint az NFC-ből a Los Angeles Rams, az AFC-ből pedig a Kansas City Chiefs, vagy a New England Patriots végső győzelmére tesznek a legtöbben.

Az alapszakaszból még tíz hétvége van hátra, addig bárhol beleszólhat egy komoly sérülés, szóval nem érdemes előre inni a medve bőrére. Ha fütyülünk a sérülésekre – mert, ugye, a mi csapatunkkal úgysem fog megtörténni –, azt azért tudjuk, hogy január 5-én új bajnokság kezdődik. A rájátszás már másik foci, az már számít. Hányszor láttunk az alapszakaszon átszáguldó szupersztárokat megremegni a saját árnyékuktól is?!

Hasonló a helyzet a játékosokkal is. Ez az irányítók korszaka, a fontosabb díjak többségét ők húzzák be, hiszen a csapatok agyairól, mozgatórugóiról beszélünk. Ebben a ligában egyszerűen nélkülözhetetlenek. Az elmúlt 11 MVP (legértékesebb játékos) közül csak egyszer, 2012-ben nem irányító nyert – akkor a még mindig aktív, a jelenleg a Washington Redskinsnél játszó futó, Adrian Peterson. És noha azóta például a Houston Texans védőjének, J.J. Wattnak is volt egy őrült éve 2014-ben, kis túlzással esélye sem volt a magához képest is kiemelkedően játszó Aaron Rogdersszel szemben.

Most viszont talán elérkezhet a várt áttörés, a 2018-as szezon végre elhozhatja a változást, ugyanis habár az irányítók nem koptak meg, sőt, de a Los Angeles Rams 24 éves futója új magasságok felé tart.

Todd Gurley őrült tempót diktál, hét meccsen 686 yardot – ez meccsenként 98 yard – és 11 touchdownt futott, mellette pedig megbízható elkapó is, van is három TD-je. Ja, és eközben csapata, a korábban már joggal felemelt Sean McVay vezetésével megállíthatatlannak tűnik. Ha tartani tudja a statisztikai átlagát, összesen 2250 futott és passzolt yarddal, illetve 32 TD-vel zár, amivel valós esélye lehet az MVP-címre. Mindenesetre a Los Angeles-i média már erősen tolja a cím felé.

Összesen két nem is olyan aprócska ponton bukhat el a kampány:

    • a bizottságnak el kell hinnie, hogy nem csupán McVay rendszerének haszonélvezője, hanem ő maga a rendszer;
    • értékesebb a csapatának, mint a Rams kiválóan játszó irányítója, Jared Goff.

Nem lesz egyszerű dolga, de nem lehetetlen a feladat.

A rendszer

A Los Angeles Rams tűnik a legkomplettebb csapatnak az NFL-ben. McVay olyan rendszert talált ki, amelyben mindennek és mindenkinek pontosan adott a feladata, a játékosok pedig képesek az utasításokat maximális hatékonysággal végrehajtani. Amikor a 32 éves edzőről beszélünk, akkor általában a kreativitás jön elő először: élvezet nézni a Rams meccseit, mert elöl, hátul olyan dolgokat húznak elő, amelyeket először csak nem hiszünk el, majd csak csodálni tudunk.

Mégis, a FiveThirtyEight elemzőoldal szerint McVay a támadások 95 százalékában ugyanabban a sémában küldi fel a csapatát: egy futóval, egy tight enddel és három elkapóval rohamoz.

Azt gondolnánk, hogy ezzel kiszámíthatóvá teszi saját játékát, de éppen ellenkezőleg. Ezzel csak Gurley-nek segít, mivel a harmadik elkapóra kilép egy extra játékos, így középen viszont megnyílik az út előre.

Eljutottunk odáig, hogy ezt most már mindenki tudja, de csak nagyon kevesen képesek levédekezni.

Gyakorlatban:

Gurley-re így csak hat ember marad, viszont őket a megfelelő blokkokkal, no meg a futó kivételes tehetségének és irányváltásainak köszönhetően könnyebben meg tudja verni.

Ehhez már-már földöntúli fegyelem kell a Rams támadóitól. Todd Gurley pedig köszöni szépen, neki is megy a hatemberes védelemnek, és valósággal szárnyal McVay 2017-es regnálása óta.

Az 538 azt is megvizsgálta, hogy a 24 éves sztár az elmúlt 1,5 évben hányszor futhatott hatemberes box ellen, az eredmény pedig magáért beszél. Amíg ő 202 alkalommal, addig a második helyezett Kareem Hunt (Kansas City Chiefs) ebben a periódusban mindössze 113-szor. Természetesen sokkal könnyebb kevesebb, a falembereknek köszönhetően még jól is blokkolt védők ellen futni, ezért például egyeseknél Gurley inkább a rendszer embere, mint valódi MVP-jelölt – csakhogy egy másik nézőpont szerint viszont ő maga a rendszer, ergo ő annak a legértékesebb láncszeme.

És igazából ezzel nehéz lenne vitatkozni.

Saját irányítója a legnagyobb ellenfele

Gurley igazi ezermester, nem csak futóként, de elkapóként is életveszélyes. Ez megint csak annyit jelent, hogy a már így is követhetetlen, itt-ott levédekezhetetlen Rams-offense megállítása még keményebb feladat elé állítja az ellenfeleket. Főleg, ha hozzátesszük, hogy a Los Angeles Ramsnek kiváló irányítója is van Jared Goff személyében, aki Gurley-vel együtt félelmetes duót alkot a támadások során.

A két játékos nagyon érzi egymást, McVay pedig ki is sajtolja a maximumot ebből a kétfejű szörnyetegből. Egyik kedvenc játékhívása az úgy nevezett play-action, amikor az irányító úgy tesz, mintha átadná a futónak a labdát, de végül nem így tesz, és inkább mégis eldobja a labdát. Ez a Rams-offense alapja. A két játékos rendre el tudja adni ezt a cselt, miközben Gurley és a többi elkapó egy pillanattal később már üresen kaphatja a labdát. Ezt annyiszor megcsinálja a Rams, ahányszor nem szégyellik.

Így működik ez élesben:

Itt egy tavalyi példa: Gurley tehát nem veszi át a labdát, a védelem megtorpan, megeszi a cselt, elöl pedig az egyik elkapó teljesen szabadon száguld be a célzónába.

Goff nagyon higgadt irányító, pontos keze van, rá lehet bízni ezt a feladatot. Évről évre fejlődik, fantasztikus szezonja van – 14 TD-nél, közel 70 százalékos passzpontosságnál és 2130 yardnál tart –, csapata megkérdőjelezhetetlen vezére, egyértelműen az egyik legnagyobb MVP-esélyes.Itt jön elő az a kérdés, ami megosztja a szakma aktuális megmondóembereit: a védelmet széthúzó, az irányítónak és az elkapóknak nagyobb teret, nagyobb szabadságot biztosító futógép, vagy a célpontokat kiválóan eltaláló, az extra döntéseket rendre hozó irányítót tekintjük jobb, értékesebb játékosnak?

Todd Gurley (b), Jared Goff (j) Fotó: Ezra Shaw/Getty Images

Senki sem tudja a választ, jelenleg csak találgatunk. Ez főleg annak köszönhető, hogy még sok van az évből, és azért a Kansas City Chiefs irányítója, Patrick Mahomes is simán odaérhet a végén. De legalább elértünk oda, hogy hosszú idő után megvan ez esélye annak, hogy egy futó nyerjen, mert van olyan teljesítmény, ami mellett nem lehet elmenni.

Todd Gurley őrült nagyot játszik, és eljött az idő, hogy ezt valahogy elismerjék. Az MVP-cím például kezdésnek megtenné.

NFL, párosítások, 8. forduló:

2018. 10. 26., 02.20 Houston Texans–Miami Dolphins
2018. 10. 28., 14.30 Jacksonville Jaguars–Philadelphia Eagles (London)
2018. 10. 28., 18.00 Carolina Panthers–Baltimore Ravens
2018. 10. 28., 18.00 Chicago Bears–New York Jets
2018. 10. 28., 18.00 Cincinnati Bengals–Tampa Bay Buccaneers
2018. 10. 28., 18.00 Detroit Lions–Seattle Seahawks
2018. 10. 28., 18.00 Kansas City Chiefs–Denver Broncos
2018. 10. 28., 18.00 New York Giants–Washington Redskins
2018. 10. 28., 18.00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
2018. 10. 28., 21.05 Oakland Raiders–Indianapolis Colts
2018. 10. 28., 21.25 Arizona Cardinals–San Francisco 49ers
2018. 10. 28., 21.25 Los Angeles Rams–Green Bay Packers
2018. 10. 29., 01.20 Minnesota Vikings–New Orleans Saints
2018. 10. 30., 01.15 Buffalo Bills–New England Patriots

Szabadnaposok: Atlanta Falcons, Dallas Cowboys, Tennessee Titans, Los Angeles Chargers

Ajánlott videó

Olvasói sztorik