Sport
5545996 20.06.2018 The video assistant referee system monitor installed next to a pitch as officials control the the World Cup Group B soccer match between Iran and Spain at the Kazan arena, in Kazan, Russia, June 20, 2018. Vladimir Pesnya / Sputnik

A futball titokzatos rejtélyétől a videobíróig

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 07. 02. 00:00

A labdarúgás világszerte tapasztalt hatalmas népszerűségének egyik oka, hogy a legfontosabb szabályait nagyon könnyű megjegyezni: két 11 fős csapat harcol a labdáért, és az nyer, amelyik többször juttatja azt az ellenfél kapujába, miközben a kezét csak a kapus használhatja.

Ma már természetesnek vesszük, hogy csak a kapus érhet hozzá kézzel a labdához, de ehhez az is kellett, hogy 1863 decemberében egy londoni kocsmában a nem sokkal korábban megalakult Angol Labdarúgó Szövetség tagjai megszavazzák, hogy a labda kézzel érintése szabályellenes.

Fontos pillanat volt ez, hiszen gyakorlatilag ekkor vált külön sportággá az addig egymásra nagyon hasonlító futball és a rögbi.

Manapság furcsán néznénk arra a kapusra, aki fogná a labdát, és messzire kirohanna vele, pedig eleinte ez abszolút megengedett volt, 1912-ben született meg az a szabály, amely kimondta, hogy csak a 16-oson belül érhet kézzel a labdához a hálóőr.

A sportág hőskorában a legnehezebben a lesszabály kérdésében jutottak dűlőre a derék angolok, és a sportágat újonnan megismerők számára a les valami titokzatos rejtélyként hathat, hiszen a bennfentesek általában úgy beszélnek róla, mint egy nehezen megérthető dologról.

Az angol szövetség megalakulásakor a rögbiben is használt szabályt vezették be, vagyis mindenki lesen volt, aki közelebb tartózkodott a kapuhoz, mint a labda

Három év múlva jött az első változtatás, ekkor már úgy szólt a szabály, hogy a támadó nincsen lesen, ha az ő pozíciója és az ellenfél kapuvonala között a másik csapat három játékosa található.

Aztán folyamatosan jöttek a finomítások, bevezették, hogy csak az ellenfél térfelén lehet lesen valaki, majd később azt is, hogy bedobásból nincs les. A legfontosabb újításra 1925 került sor, amikor a futball szabályalkotó testülete, az 1886-ben megalapított International Football Association Board (IFAB) párizsi ülésén úgy határozott, ha a támadó és a kapuvonal között két védő található, akkor a támadó nincs lesen.

Manapság is ez a szabály van érvényben, persze azóta is történtek módosítások, így például, ha a támadó egyvonalban helyezkedik az utolsó előtti védővel, akkor nincs lesen, és bevezették az aktív leshelyzet fogalmát, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell a sípjába fújnia a játékvezetőnek, ha a lesen álló játékos egyértelműen beavatkozik a játékba, ideértve azt is, hogy mozgásával vagy helyezkedésével megzavarja az ellenfél kapusát.

Az IFAB amolyan védelmezőként funkcionál a sportág számára, eredetileg a négy brit szövetség, az angol, az északír, a skót és a walesi delegált egy-egy tagot, majd a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megalakulása néhány évvel a FIFA képviselői is helyet kaptak a szabályalkotó testületben, de akkor még csak ketten.

1958 óta a FIFA is négy szavazattal bír, és bármilyen szabálymódosítás elfogadásához a tagok háromnegyedének jóváhagyása szükséges.

Az IFAB alapvetően konzervatív szervezet, de többször is hozott már forradalmi változtatást a játék látványosabbá tételé érdekében, így történt ez a lesszabály 1925-ös átírása esetében, valamint 1992-ben is, amikor a 2,21-es gólátlagot produkáló 1990-es vébé alacsony színvonalából okulva eltörölték a hazaadást.

Az utóbbi években rengeteg vita ment arról, mennyire érdemes a technikát bevonni a futballba, de több nagy vihart kiváltó bírói baki után az IFAB végül beadta a derekát, így a mostani világbajnokságon a gólvonal-technológia mellett immáron a videobíró is segíti a pályán lévő játékvezető munkáját, aki a vitás eseteket monitoron nézheti vissza.

Ez az, amire biztosan nem gondoltak az elődök abban a bizonyos londoni kocsmában.

Szponzorált tartalom

A cikk a Canesten támogatásával készült.

Kiemelt kép: Vladimir Pesnya / Sputnik / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.