Sport

Háfra Noémi a legjobb négy közé várja a magyar csapatot a juniorvébén

Az idei nyáron a sportrajongók nagy része minden bizonnyal az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra koncentrál majd, de júliustól érdemes lesz Debrecenre is figyelni, mivel Magyarország második legnagyobb városa ad otthont a női junior kézilabda-világbajnokságnak.

A július 1-14. között megrendezésére kerülő vébén négy csoportban összesen huszonnégy csapat szerepel majd, a magyarok a házigazda jogán választhattak, hogy melyik csoportba szeretnének kerülni, és végül az A-jelű lett a befutó, amelybe még Brazília, Elefántcsontpart, Portugália, Montenegró és Norvégia kapott besorolást.

A papírforma alapján ez a csoport tűnik a legkedvezőbbnek, és próbáltunk úgy választani, hogy az egyeneses kieséses szakaszban is viszonylag könnyebb ellenfél jusson. Mivel AB- és CD-ágakra bontják a mezőnyt, így mi a B csoportból kapunk ellenfelet a nyolcaddöntőben, és ha a terveink szerint alakulnak a meccseink, akkor annak a hatosnak a két legerősebb csapatát, Oroszországot és Dél-Koreát elkerüljük

– nyilatkozta a Ferencváros átlövője, Háfra Noémi, aki a junior válogatott egyik kulcsembere.

Láttunk már olyat, hogy egy hazai rendezésű világeseményen a fontos pillanatokban megremegett sportolóink keze vagy lába, de Háfra azt mondja, rá abszolút pozitív hatással van, hogy ismerős környezetben, a magyar drukkerek és a családja előtt léphet pályára. Abban bízik, hogy szereplésükkel motivációt jelentenek majd a kisebbek vagy a sportággal még csak ismerkedők számára, és azt szeretné, ha az egész csapat egy hatalmas élményként, nem pedig teherként tekintene a világbajnokságra.

Háfrának van már tapasztalata az éles helyzetekben, hiszen fokozatosan követelt egyre több szerepet magának a Ferencvárosban, így részese volt a szó szerint az utolsó pillanatig elképesztő izgalmakat hozó bajnoki hajrának, és immáron a felnőtt válogatottban is számol vele Kim Rasmussen szövetségi kapitány. A Koszovó elleni májusi Európa-bajnoki selejtezőn három gólt szerzett a 19 éves játékos, aki azt mondta, a beilleszkedési időszaknak már vége, a kapitány ugyanolyan feladatokat oszt ki neki, és a többi fiatalnak is, mint a rutinosabb játékosnak.

Ami jó előjel lehet, hogy Magyarország eddig egyszer rendezett női juniorvébét, és 2001-ben második helyezett lett az a csapat, amelyből aztán Görbicz Anita, Vérten Orsolya, Bulath Anita, Mehlmann Ibolya, Nagy Ivett vagy éppen Pastrovics Melinda is komoly karriert futott be. Amikor Háfrát megkérdeztük, mit vár az elmúlt évek világversenyein rendre dobogó közelben végző csapattól, azt felelte, megcélozzák a legjobb négyet.

Úgy érzem, a dán, francia, orosz magyar négyes közül kerülhet ki a győztes, illetve a dél-koreaiakkal is jó lesz vigyázni, ők más stílusban, más taktikával játszanak

– hangzott az átlövő esélylatolgatása.

Háfrára a világbajnokság előtt is vár még egy fontos feladat, ugyanis az érettséginek egyelőre csak az írásbeli részén van túl, úgyhogy a szóbelire még készülnie kell.

Most még jobban izgulok az érettségi miatt, de biztos, hogy a vébén is lesz bennem egy kis drukk az első meccs előtt, viszont, ha azt sikerrel vesszük, akkor onnan már belelendülünk

A világbajnokság logója, arculata a népszerű Trónok harca-sorozatot idézi, és mivel Háfra nagy rajongója a George R.R. Martin könyveiből készült, váratlan fordulatokban bővelkedő fantasynek, azt tudakoltuk nála, ki a kedvenc karaktere.

Daenerys, egyrészt a szőke haj hasonlóság bennünk, másfelől tetszik, hogy milyen elszánt, harcos karakter, aki mindent megtesz, hogy elérje a célját. Végignéztem mind a hét évadot, nagyon várom a nyolcadikat!

Mi pedig várjuk a világbajnokságot, és drukkolunk, hogy a lányok is elérjék a maguk elé kitűzött célt, vagyis ott legyenek az érmekért folyó meccseken.

Szponzorált tartalom

A világbajnokságot Debrecenben rendezik július 1-14 között.

Helyszínek: Főnix Csarnok, Hódos Imre Rendezvénycsarnok
Csoportok:

A-csoport: MAGYARORSZÁG, Norvégia, Montenegró, Brazília, Portugália, Elefántcsontpart
B-csoport: Oroszország, Dél-Korea, Szlovénia, Kína, Chíle, Izland
C-csoport: Dánia, Hollandia, Románia, Angola, Japán, Paraguay
D-csoport: Franciaország, Németország, Spanyolország, Horvátország, Egyiptom, Svédország

A magyar válogatott csoportmérkőzései (Főnix Csarnok):

Július 1.: Magyarország-Brazília
Július 4.: Magyarország-Elefántcsontpart
Július 5.: Magyarország-Portugália
Július 7.: Magyarország-Montenegró
Július 8.: Magyarország-Norvégia

A további program:

Július 10-11.: Elnöki Kupa:
Július 10.: nyolcaddöntők
Július 11.: mérkőzések a 9-16. helyért
Július 11.: negyeddöntők
Július 13.: mérkőzések az 5-8. helyért
Július 13.: elődöntők
Július 14.: helyosztók (5., 7.), bronzmérkőzés, döntő

A cikk a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával készült.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik